Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

«Це страшно, але це правдивий погляд»

У Черкасах представили проект «Жертвопринесення», заснований на подіях Революції Гідності
2 лютого, 2017 - 10:46
«ЖЕРТВОПРИНЕСЕННЯ. ДЕНЬ 4. НА БАРИКАДАХ». 2014 р. / ФОТО З САЙТА ПРОЕКТУ BABAK-MATVEEV.COM

У Черкаському художньому музеї соціально-мистецьким проектом «За Волю, за кращу Долю... Третя річниця Майдану» розпочали цикл заходів, присвячених історії Української революції 1917—1921 років, боротьби за державність, за свободу та краще майбутнє.

У художньому музеї представили фотовиставку, виставку творів черкаських художників, присвячених подіям на майдані Незалежності. Спеціальний проект «Жертвопринесення» представили народні художники України, лауреати Національної премії ім. Тараса Шевченка Микола Бабак (м. Черкаси) та Євген Матвєєв (м. Київ).

За словами авторів, фотопроект «Жертвопринесення» (шість фото у форматі 2D) заснований на подіях української Революції Гідності листопада 2013-го — лютого 2014-го рр. «Ми перебували в центрі подій разом із тими, хто відстоював Нову Україну, і присвятили свій проект нашій державі та її народу», — йдеться у концепції авторів проекту.

Як розповів Микола Бабак, після закінчення Майдану все це мало перейти у художнє втілення побаченого. «Наш фотопроект викликав шквал емоцій, непогодження, половина учасників виставки, які представили свої роботи у музеї, вирішила, що цього не можна показувати, що це жахливо і страшно. Безперечно, це страшно, але це наш правдивий погляд художників на події, які відбулися на Майдані, в історії сучасної країни. Це наша інтерпретація, ми хотіли донести не просто красиву картинку із мальвами, а час, коли мати дізналась про загибель єдиного сина», — розповів «Дню» Микола Бабак. Як вважають митці, побачивши таку алегорію, людина зрозуміє й схаменеться.

Дотепер колективна свідомість українського суспільства не втратила проявів тоталітарної сутності, що катастрофічно гальмує модернізацію держави, йдеться у концепції фотопроекту. Одна з композицій — корова, на тілі якої віддзеркалюються події на Майдані. «Вона народжує теля, що є передчуттям зародження чогось нового, це очікування, що нарешті народиться не черговий тоталітарний виродок, а Нова Україна.  Це алегорія корови-годувальниці. Поряд з нею — смачні червоні яблука як символ очищення. Спочатку ми зобразили, що вона народжує красиве телятко, але потім змінили — вона народжує невідомо кого», — розповів про творчий задум художник Микола Бабак.

Зі слів митців, лейтмотив проекту — це споконвічна боротьба України за незалежність і громадянські права. Вся історія людства складається з боротьби проти тиранії і тоталітарних режимів за незалежність, право на власну реалізацію, щастя й свободу. Свобода здобувається високою ціною, але вона цього варта, адже її виборюють не лише для себе, а й для майбутніх поколінь, стверджують автори проекту.

Експозиція в Черкаському художньому музеї працюватиме до 26 лютого.

Інна МОЛЧАНОВА, Черкаси
Газета: 
Рубрика: