Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Цей день в iсторiї

2 серпня, 2012 - 00:00
1990 р. У ДНІПРОПЕТРОВСЬКУ РОЗПОЧАЛИСЯ ДНІ КОЗАЦЬКОЇ СЛАВИ, ПРИСВЯЧЕНІ 500-РІЧЧЮ УКРАЇНСЬКОГО КОЗАЦТВА / ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»
1953 р. У КИЄВІ ВІДКРИТО ДИТЯЧУ ЗАЛІЗНИЦЮ / ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

1914. У Львові українські політичні партії об’єдналися в Головну українську раду.

1914. Створено Бойову управу Українських січових стрільців — організаційно-координаційний центр легіону Українських січових стрільців.

1918. Гетьман України Павло Скоропадський затвердив закон про створення фонду Національної бібліотеки Української держави.

1918. РНК Радянської Росії ухвалив декрет про правила приймання до вищих навчальних закладів РСФРР, згідно з яким скасовувалося стягування плати за навчання.

1939. Альберт Ейнштейн надіслав президенту США Франкліну Рузвельту листа, в якому поінформував про роботу нацистських фізиків зі створення атомної зброї та закликав розпочати в США дослідну програму.

1940. Верховна Рада СРСР ухвалила закони про перетворення Молдавської АРСР у складі України на Молдавську РСР, до складу якої відійшла певна частина українських земель, і про включення Північної Буковини, а також Хотинського, Акерманського та Ізмаїльського повітів Бессарабії до складу УРСР.

1953. У Києві відкрито дитячу залізницю.

1990. Верховна Рада УРСР прийняла ухвалу про мораторій на будівництво на території республіки нових АЕС і нових надпотужних РЛС.

1990. У Дніпропетровську розпочалися Дні козацької слави, присвячені 500-річчю українського козацтва.

1991. Сполучені Штати Америки визнали незалежність Латвії, Литви та Естонії.

2007. На глибоководних населених апаратах «Мир» уперше в світі дісталися дна Північного Льодовитого океану на Північному полюсі.

Газета: 
Рубрика: