Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Чий сніг?

Що не так із прибиранням вулиць у негоду
7 лютого, 2019 - 10:34
ФОТО МИКОЛИ ТИМЧЕНКА / «День»

У Києві знову сніжно. Тож є нагода зробити світлину серед обліплених снігом дерев, дехто заради цього навіть лишає вдома авто та йде на роботу пішки (з підслуханого в одному столичному парку). Звісно, на тротуарах і дорогах міста побільшало комунальної техніки. Куди ж вона вивозить сніг? Або складає кучугурами обабіч тротуарів і доріг, або скидає на вантажівки та везе в невідомому для більшості напрямку.

Киянка Наталя Індульська була шокована, коли побачила кучугури снігу в перемішку зі сміттям на березі озера Берізка в Гідропарку. «Приблизно за сто метрів до групи альтанок від головних алей мною було виявлено стихійне сміттєзвалище з брудного снігу на березі водойми. Влітку там із задоволенням купаються відпочивальники, цілий рік там ловлять рибу. Було добре видно за слідами, що на це місце скинуто близько десяти самоскидів снігу. Такий сніг містить небезпечні реагенти, тяжкі метали, недопалки, пластикові пакети, старий руберойд тощо», — так Наталя описувала побачене у зверненні до контактного центру Києва.

Жінка просила вивезти брудний сніг з берега водойми якнайшвидше. Звернення датується 16 січня. Досі сніг лежить біля Берізки. Водоймою опікується комунальне підприємство «Плесо». Там Наталі пообіцяли вивезти сніг одразу після свят, тобто після Водохреща, та безрезультатно. На звернення до контакт-центру киянка отримала відповідь, що територія озера не стоїть на балансі «Плеса», а інформація про балансоутримувача відсутня.

Ще одне звернення про скидання снігу біля Берізки та поблизу ринку «Юність» залишив у контакт-центрі чоловік Наталі. Відповідь здивувала ще більше: «Фахівцями КП «Плесо» було проведено перевірку санітарно-технічного стану території озера Берізка, за результатами якої фактів, викладених у вашому зверненні, не було виявлено». То чиє озеро і чи справді сніг кудись зник?

Наталя Індульська надіслала «Дню» свіжі фотографії поблизу озера, де видно кучугури снігу вперемішку зі сміттям. На допис Наталі в «Фейсбук» відгукнулися інші містяни, вказуючи місця, де теж бачили вивезений комунальниками сніг біля парків і водойм, приміром, під мостами «Метро» та «Північним».

Це не поодинокі випадки. Після Євромайдану комунальники звозили брудний сніг із сажею з урядового кварталу до гирла річки Либідь. За рік екологи розповідали, що тенденція продовжується: сніг із центру міста везуть до Либіді, хоча це пам’ятка природи місцевого значення.

«Контактувати з міським управлінням екології дуже важко. Керівники «Плеса» кажуть, що про проблему знають, але нічого не роблять. От знову падає сніг, знову десь будуть його згрібати. Сніг кидають у паркових зонах, навіть там, де міським розпорядженням передбачено, що не можна кидати піщано-сольову суміш під дерева та чагарники. Але ж ніхто не перевіряє, чи це снігова суміш, чи це сніг із дороги».

Дійсно, у розпорядженні Київської міської ради від 21 вересня 2018 року «Про утримання автомобільних доріг і тротуарів у місті Києві в осінньо-зимовий період 2018—2019 років» вказано, що не допускається складання сніго-сольової суміші на газонах і під деревами та чагарниками. Під час прибирання та вивезення снігу не можна пошкоджувати зелені насадження, а «тимчасове накопичення снігу», зібраного з вулиць і доріг Києва, слід здійснювати в спеціально визначених місцях. Це 24 локації, здебільшого пустирі, території промислових об’єктів або заброньовані тротуари уздовж міських шосе, та аж ніяк не береги річок та озер.

«Мені здається, що треба змінювати норми прибирання снігу взагалі, існуюче розпорядження не відповідає сучасним реаліям, — вважає Наталя Індульська. — Сніг скидається на несанкціоновані майданчики. Земельний і водний кодекс кажуть, що не можна забруднювати води та ґрунти, але не вказано, що йдеться про сніг, тож комунальники користуються цієї лазівкою».

Вочевидь, змінювати треба не тільки законодавство, а й підходи до прибирання та вивезення снігу. Приміром, у Фінляндії зібраний на вулиці сніг спочатку перевіряють у Інституті води, і якщо в ньому немає шкідливих речовин, вивозять у Фінську затоку. Чимало країн, що потерпають від сильних снігопадів, переплавляють сніг на воду. До речі, мер Києва Віталій Кличко теж обіцяв столиці снігоплавильні комплекси. Комунальна корпорація «Київавтодор» навіть проводила торік тендер на закупівлю двох таких машин. Утім, поки закупівля не відбулась.

Інна ЛИХОВИД, «День»
Газета: 
Рубрика: