Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

«Цыгане дружною толпою» відкрили сезон

23 жовтня, 2001 - 00:00

20 жовтня відкрив свій сьомий творчий сезон Державний музично-драматичний циганський театр «Романс».

Він показав концертну програму, до якої увійшли уривки з різних спектаклів, було виконано пісні й танці, які давно завоювали любов публіки. Як завірив художній керівник колективу Ігор Крикунов, у майбутньому сезоні в колективу — великі плани. Розпочато роботу над веселим, яскравим музичним спектаклем про любов «Чотири женихи» Івана Хрустальова. «Ми хочемо створити власну версію «Лісової пісні» Леси Українки, — підкреслив Ігор Миколайович. — Хотілося б зробити телевізійний проект і познайомити глядачів із кращими зразками світової циганської культури. При нашому театрі діє дитяча студія «Амалята». Це три групи, в яких займаються хлопці та дівчата від 6 до 18 років. Ми готуємо собі зміну, бо наш колектив — незвичайний. Нині в ньому працює 25 осіб, iз них 18 — актори. Я вважаю, що всі вони справжні професіонали та зірки: чудово танцюють, співають, грають на багатьох музичних інструментах. А найголовніше — вони до самозабуття люблять рідний театр. У серпні цього пройшов другий фестиваль «Амала», в якому брали участь майстри мистецтв не лише з України, але й із близького та далекого зарубіжжя. Програми, які було представлено, сподобалися публіці. І попри багато труднощів, ми продовжуватимемо знайомити глядачів із циганською творчістю. У цьому я вбачаю головну мету фестивалю.

Шкода, що спільний проект театру «Романс» і українських естрадних виконавців, який пройшов у театрі оперети лише двічі, нині «лежить на полиці». У мюзиклі «Цигани», поставленому за мотивами творів Гарсія Лорки та однойменної пушкінської поеми, головні ролі виконували популярні молоді співаки — Дмитро Клiмашенко, Ані Лорак та Оксана Хожай. Вони вперше спробували свої сили, як драматичні актори. Спектакль вийшов цікавим, але для них театр — це все ж таки хобі, а для нас — щоденна робота. А оскільки продюсери співаків не дають згоди ввести на головні ролі інших виконавців, то ми не можемо взяти цей мюзикл у свій репертуар».

На початку березня в Палаці «Україна» повинен відбутися бенефіс, приурочений 30-річчю творчої діяльності заслуженого артиста України Ігоря Крикунова. Вже зараз ведуться переговори з циганськими колективами з України та Росії.

Тетяна ПОЛІЩУК, «День»
Газета: 
Рубрика: