Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Дітям – про феномен війни

У «Видавництві Старого Лева» побачила світ книжка «Війна, що змінила Рондо»
4 лютого, 2015 - 11:34

Одна з найперших новинок видавництва у 2015 році написана і проілюстрована творчою майстернею «Аґрафка» — Романою Романишин та Андрієм Лесівим. Як написано в анотації, це книжка про те, що «війна не має серця і не розуміє жодної мови, зате торкається кожного і на всіх залишає шрами. Та якщо спільно збудувати машину світла і навчитися співати попри все, тоді навіть найтендітніші істоти зможуть вистояти й перемогти. А ще книжка — це привід для вдумливої розмови з дітьми (або і з собою) про те, що діється нині в країні чи деінде у світі, у форматі чарівної історії, яка завжди залишає місце для надії та оптимізму».

Як розповідають Романа і Андрій, вони спеціально зробили головних героїв книжки не людьми, а крихкими істотами, щоб таким чином показати, що війна робить нас вразливими і може нас легко зламати. Втім, як далі показує розвиток сюжету, якщо згуртуватися і нести світло, то морок війни відступить. У книжці  жодним словом не йдеться про те, хто розпочав цю війну, з якої причини і з якою метою... Війна тут — втілення мороку, зла, вона сіє «чорні квіти смерті».

У книжці, зрештою, війна закінчується перемогою жителів Рондо. Проте «мешканці міста стали іншими. У кожного є сумні спогади про війну, яка назавжди змінила Рондо. І багато-багато червоних маків, що відтепер ростуть по всьому місту».  Книжка не пояснює всього, але вона дає старт розмові з дитиною про феномен війни, її наслідки та способи пережити цей морок. Сьогодні говорити про ці речі — необхідно.

Марія СЕМЕНЧЕНКО, «День»
Газета: 
Рубрика: