Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

«Добра погода» значить «світ прекрасний!»

Як вітатись правильно
28 листопада, 2006 - 00:00
ФОТО РЕЙТЕР

Минулий Всесвітній день привітань відзначили в 140 країнах світу

«Батьками» свята є два брати-американці зі штату Небраска Браян і Майкл Маккормани. 1973 року в розпал чергового єгипетсько-ізраїльського конфлікту вони вирішили, що настав час здійснити «простий, але ефективний вчинок» і розіслали листи з привітаннями по всьому світу. Ідея припала до смаку багато кому і її було швидко підтримано як керівниками держав, так і простими людьми.

У День привітань заведено виявляти свою доброзичливість усім, незалежно від того, знайомі ви чи ні, радять rian.ru. Єдине, про що варто пам'ятати, так це про те, що традиції привітань у всіх народів свої. Наприклад, найбільш забавними до цього дня залишаються привітання африканських племен. Представник племені акамба в Кенії, на знак глибокої поваги плює на зустрічного, а в племені масаї при зустрічі спочатку спльовують, а потім плюють на власну кисть і лише потім потискують руки. Словами «я тебе бачу» обмінюються при зустрічі зулуси.

У Європі та Новій Гвінеї досі широко розповсюджений звичай вітати один одного на відстані «зльотом» брів, коли обидві брови одночасно підіймаються. Проте в Європі цей жест використовують для привітання добрих друзів і рідних, у Новій Гвінеї — для привітання іноземців.

А за стародавніх часів у племені туарегів, яке проживає в пустелях, було дуже складне й довге привітання. Воно починалося, коли дві людини перебували ще метрів за сто один від одного, і могло тривати цілих півгодини.

«Чи здорова ваша худоба?» — так вітали один одного мешканці стародавньої Монголії. Стадо для монгола-кочовика — основа його життя. Китайці та корейці запитують у свого знайомого: «Ти поїв?». Перси радять: «Будь веселим!» У стародавньому Єгипті під час короткої зустрічі станом здоров'я цікавитися не було заведено. Єгиптяни ставили інше запитання: «Як ви потієте?» Сучасні греки бажають один одному здоров'я. А їхні стародавні родичі вітали один одного словом «Радій!»

Араби й зараз говорять: «Мир з тобою!», а індіанці навахо — «Все добре!». Зулуси під час привітання говорять: «Я тебе бачу!», а євреї — «Мир вам!». У японців для привітання застосовується три види поклонів: найнижчий, середній поклін (з кутом тридцять градусів) і легкий (з кутом п'ятнадцять). У гренландців відсутнє формальне привітання, але при зустрічі вони обов'язково вимовляють: «Добра погода!» Сенс цього зауваження далеко виходить за межі кліматичного визначення і означає: «Світ прекрасний». Молодий американець вітає приятеля, поплескуючи його по спині, латиноамериканці обнімаються, французи цілують один одного в щоку.

У Росії з найдревніших часів при зустрічі запитували про здоров'я. Ця традиція збереглася й зараз. Колекцію нейтрального «Здрастуйте!» і менш формального «Привіт!» за останні роки доповнило мережеве «Превед!». «Новомова», чи мережевий сленг, крокує планетою.

Нагадаємо, що згідно з правилами етикету, коли на вулиці зустрічаються дві пари, спочатку вітаються жінка з жінкою, потім жінки з чоловіками і лише потім чоловік із чоловіком. Сидячи за столиком у кав'ярні, ресторації, вітаємо знайомих лише кивком голови. Чоловік, вклоняючись жінці, трохи підводиться зі стільця. Підводиться зовсім — лише, якщо жінка підходить до нього.

У нас вітають, дотримуючись таких правил. Чоловік вітає жінку; молодший за віком — старшого; молодша за віком жінка — старшу і чоловіка, який набагато старше за неї; молодший за посадою працівник — старшого. Чоловік має розглядати як знак особливої поваги до нього, якщо жінка першою привітала його.

Газета: 
Рубрика: