Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

«Домашній театр» у Херсоні

Зараз — життя у соцмережах, «Мельпомена Таврії» — у вересні
23 квітня, 2020 - 10:20
ФОТО ІВАНА АНТИПЕНКА / «День»

Паузу через карантин колектив   Херсонського музично-драматичного театру імені М.Куліша використовує, аби нагадати глядачам, що навіть сидячи дома можна вести активне онлайн-життя.

— Ми виставляємо свої вистави на нашому Ютуб-каналі та рекламуємо їх у Фейсбуці. Також започаткували рубрику «Домашній театр». Наші актори, артисти-вокалісти, артисти балету й оркестру записують відео, де вони репетирують ролі, читають улюблені вірші (поки що лідирують поезії Ліни Костенко), танцюють, співають тощо, — розповіла Катерина ЗИКОВА, керівниця прес-службу Херсонського обласного академічного музично-драматичного театру ім. Миколи Куліша. — Дуже багато позитивних відгуків ми отримали на відео пісні «Оберіг», яку проспівали наші вокалістки Таїсія Новачук, Наталя Вишневська, Тетяна Мисак, Альона Мироненко та Вікторія Кириченко. Практично щоденно наш колектив намагається радувати глядачів новим відео.

Також ми започаткували рубрику, де розповідаємо про  історію театру в Херсоні. Нині над книгою «Театральний Херсон» працює наш земляк, письменник В’ячеслав Гребенюк.

Щоб зберігати спокій серед херсонців не тільки в соцмережах, ми розробили серію постерів, які розклеїли по місту. Тепер вони підтримують наших містян такими оптимістичними гаслами, як то «Попереду театральне літо», «Носити маски — це по-театральному» та ін.

Намагаємось підтримувати й найменших глядачів театру. Публікуємо відео, де наші актори зачитують улюблені казочки малят.

Режисерська група театру продовжує роботу з творчим складом онлайн і проводить читки та репетиції дистанційно. Загалом, як усі творчі люди, на карантині ми читаємо книги, дивимось фільми, наповнюємось енергією і залюбки ділимось нею із нашими глядачами...

А от ХХІІ Міжнародний театральний фестиваль «Мельпомена Таврії», який мав відбутися із 22 по 30 травня у Херсоні, президент форуму, генеральний директор-художній керівник Театру ім. Куліша Олександр Книга, вирішив через пандемію коронапірусу перенести — орієнтовно на другу половину вересня.

Нагадаємо, цей форум був заснований у 1999 році, як I Всеукраїнський фестиваль музичних прем’єр «Мельпомена Таврії». Метою є популяризація театру, підйом його авторитету, обмін досвідом між творчими колективами, ознайомлення глядача з музичними театральними прем’єрами і найцікавішими знахідками театрів різних областей України та інших країн. У рамках фестивалю проходять конкурсні перегляди театральних прем’єр. Члени журі відзначають кращих акторів, сценографію, музичне і режисерське вирішення вистав тощо. Переможці нагороджуються дипломами. Крім конкурсу, у рамках фесту також проходять вуличний карнавал, театральний капусник, гала-концерти, присвячені відкриттю і закриттю фестивалю, творчі лабораторії для керівників любительських колективів.

Тетяна ПОЛІЩУК, «День»
Газета: 
Рубрика: