Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Допомогти Україні

У Відні демонструють гігантські писанки зі Львова
12 квітня, 2022 - 14:21

Щороку у переддень Великодня «День» розповідав про фестиваль-виставку півметрових писанок, що їх виставляли на площі Музейній, біля храму Святої Євхаристії (Домініканського собору),у Львові.

Варто нагадати, що організатором фестивалю писанок, який уперше відбувся 2011 року, є  Громадська організація «Етновир» за підтримки Львівської міської ради та компанії «Дік-Арт». Незмінний директор цього дуже красивого заходу, котрий дуже люблять і львів'яни, і гості міста, – Андрій Сидор, і цього року планував його втілити. Якби ж не війна…

Наприкінці березня Андрій Петрович зробив отакий допис у Фейсбуку: «Плануємо з 1 квітня у Відні мистецький і благодійний проєкт. Наша мета – познайомити їх з українським мистецтвом і культурою та допомогти Україні під час війни. Деталі трохи згодом».

І от вони, деталі.

До 18 квітня, завдяки Андрієві Сидору та солістці Віденької опери львів’янці Зоряні Кушплер, шедевральні наші писанки, а їх – аж тридцять чотири, демонструють на одній із площ столиці Австрії. Окрема подяка від Андрія Сидора – депутатці парламенту Марії Гросбауер, керівниці Altwiener Markt Олександрі Гольцер та пароху Української греко-католицької церкви Святої Варвари у Відні о. Тарасу Шагалу, які посприяли тому, щоби про вернісаж дізналися якомога більше людей.

Писанками можна помилуватися у Відні до 18 квітня. Також їх можна придбати. Всі кошти підуть на користь України.

Варто додати, що серед авторів великодніх візерунків – відомі художники, в тім числі – іконописці, Остап Лозинський, Роман Зілінко, Іванна та Олександр Войтовичі, Олена Онуфрів, Оксана Андрющенко, Ярослав Бринь, Марія Антоняк та інші.

Деталі виставки у Відні, фото писанок, прізвища художників та назви писанок, також ціни на арт-об'єкти – тут.

Посилання зазначене на ФБ-сторінці нашої чудової Зоряни Кушплер.

Тетяна КОЗИРЄВА, «День», Львів. Фото з ФБ-сторінок Зоряни КУШПЛЕР та Андрія СИДОРА
Газета: 
Рубрика: