Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Довгоочiкувана радість «Документа»

30 січня, 2002 - 00:00

Почин розважального телеканалу «Enter», що вже понад півроку мовить у загальноукраїнському ефірі, безсумнівно, вельми порадує наших меломанів, які поки що не дуже розбалувані великою кількістю інформації. Відсутність українського варіанту MTV, повноцінного шоу-бізнесу загалом — це сумна данність, яку не в силах змінити монотонні та одноманітні хіт-паради.

Новий «Enter»-проект якраз спрямований на вгамування субкультурного голоду. У кожного покоління свої музичні кумири, про яких хочеться знати якнайбільше. Ось, власне, затіяний телеканалом цикл «Document» і є такою теле-відео-кумирнею. Відтепер, щоп’ятниці ввечері на «Ентері» буде демонструватися документальний фільм про тих чи інших знаменитих артистів. Початок поклала дотепна автобіографія групи «Горіллаз» — найдивовижнішого на сьогодні ансамблю. Усі його члени є... мультиплікаційними персонажами, однак популярні анітрохи не менше «зірок» із плоті та крові.

Друга картина циклу підтвердила вагомість проекту. Цього разу телеглядачі могли побачити розгорнений фільм-інтерв’ю з легендарною британською групою «Пінк Флойд». Проте для визначення істинного масштабу того, що вони зробили, не вистачить жодних епітетів. Фактично останнє тридцятиріччя минулого століття невіддільне від їх музики. Їх композиції з відомих альбомів «Зворотна сторона місяця» і «Стіна» увійшли до пантеону поп-культури. Фільм «За стіною» дає масу фактів про «Флойд», які невідомі навіть завзятим фанам команди. Унікальні кадри виступів раннього психоделічного періоду 1960-х років, перші концертні виконання рок-опери «Стіна», а також спогади самих учасників — Роджера Вотерса, Девіда Гілмора, Ніка Месона, Ріка Райта роблять «Документ» №2 справжнім свідченням минулої епохи.

Наступний «Документ» цього разу буде присвячено зірці, яка недавно зійшла, Роббі Вільямсу. В планах каналу «Enter» також виробництво власних картин. Імовірні герої — російські «Пикник», «Аукцыон» і «Нож для фрау Мюллер», а також наші рідні «ВВ».

Дмитро ДЕСЯТЕРИК, «День»
Газета: 
Рубрика: