Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Елегантність літературного сніданку

16 червня, 2005 - 00:00
ГОСПОДИНІ ПЕРШОГО ЛІТЕРАТУРНОГО СНІДАНКУ — МАРИНА ГРИМИЧ І ТЕТЯНА КОСТЕНКО / ФОТО НАТАЛIЇ МАШАРОВОЇ

Елегантні літературні сніданки — традиція, що існувала в Західній Європі принаймні з часів Гете. Романтично- пряний присмак невимушеного спілкування з письменником за філіжанкою чаю з мініатюрним бісквітом пишно розквітнув у Франції за прустівської доби. І абсолютно несподівано відродився в Києві за наших днів. Тетяна Костенко, власниця косметологічної клініки «Мед Естет Центр», півроку тому поставила для клієнток витончену етажерку з романами авторів видавництва «Кальварія». Сподіваючись, що сучасні бізнес-леді розуміють естетику не лише як вияв зовнішньої краси та доглянутості. І дійсно, незабаром романи Марини Медникової, Лариси Денисенко, Євгенії Кононенко, Марини Гримич, Світлани Поваляєвої перемістилися iз салону до помешкань і особняків клієнток клініки.

Інтерес потрібно було підтримати, і новою ініціативою Тетяни Костенко стало затвердження нового формату — прем’єри суботніх сніданків, спеціальним гостем яких кожного разу буде нова особистість, але неодмінно — творча.

Першою романісткою, запрошеною до ресторану «Rombouts» на рандеву з шанувальницями її витворів, стала Марина Гримич. Майже дві години тривала розмова, і стіл, декорований ірисами, ніжними наїдками і напоями від постачальників короля бельгійців, був вишуканим додатком до запитань і відповідей. Вони стосувалися і особистого життя дружини Ігоря Осташа, глави комісії Верховної Ради у закордонних справах, і культурних пристрастей творця «Магдалинок», які побачили світ за декілька років до серіалу «Секс у місті», і наукових досягнень професора-етнографа Гримич.

Прозвучало і цілком ділове запитання про те, як вдалося Марині створити бестселер — політичний роман «Егоїст», який зник із прилавків книгарень України за 8 місяців.

Іван ЦАРЮК, спеціально для «Дня»
Газета: 
Рубрика: