Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

«Флінта 1970»

У Львові представили роботи переломного періоду легендарного львівського митця
29 липня, 2020 - 17:22

Львівський арт-центр Павла Гудімова «Я Галерея» презентував виставку кераміста та живописця Зеновія Флінти «Флінта 1970». Ще за свого життя, працюючи у різних техніках та жанрах, він став мистецькою легендою Львова.

Ця виставка представлена в межах паралельної програми «Лабіринти Львівської кераміко-скульптурної фабрики», яку організував Павло Гудімов. Впродовж трьох місяців у «Я Галереї» будуть представлені легендарні керамісти Львова, які працювали на ЛКСФ. І першим із них став Зеновій Флінта.

В експозиції розгортається історія переломного періоду, зламу двох епох, які змінили світ — час 60-тих та 70-тих. 1970-го року у Львові відбулася виставка «Львівська кераміка», а у видавництві «Каменяр» вийшла друком книга, що вперше чітко артикулювала це явище. Одним з його основоположників був Зеновій Флінта.

«У 1970 році Флінта зібрав у теки портфоліо — ті твори, що робив у 60-х, — і подався у Спілку художників (це була відповідальна процедура). Цього ж року він завершив етап, який можна пов’язати з формальним впливом вчителів Карла Звіринського і Романа Сельського, пропонуючи вже свої сучасні підходи до живопису, графіки й кераміки. Цей перехід можна відчути, зібравши ці рубіжні для його кар’єри твори в одному просторі. Тут добре прослідковується, як в різних техніках і матеріалах мутують нові сюжети. Так виникають — «Дерево життя» чи «Стадіон» — що, поступово спрощуючись, переходять у дозволену абстракцію декоративного мистецтва в кераміці. Важко реконструювати всі важливі для повноти картини деталі, важко чітко назвати впливи на цьому короткому етапі. Але ми бачимо незворотні зміни у творах і у самому авторі», — розповів Павло Гудімов.

На виставці представлені роботи не лише одного року життя Зеновія Флінти. Є кілька робіт 1969 року і початку 70-х. Їх мета полягає у тому, щоб глядач зміг зрозуміти та оцінити, як змінився художник за цей час. Більшість із представлених робіт для виставки надала дочка Зеновія Флінти із приватної колекції. Оглянути «Флінта 1970» можна до 23 серпня.

Павло ПАЛАМАРЧУК, Львів, фото автора
Газета: 
Рубрика: