Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

ГIПОТЕЗИ

25 січня, 2005 - 00:00

Винні вулкани

Пітер Вард із університету Вашингтона знайшов причину «Великого вимирання», яке відбулося 250 мільйонів років тому, перед ерою динозаврів. Це було глобальне потепління. Вивчивши хімічні та біологічні «сліди злочину» в осадових породах, Вард дійшов висновку, що надзвичайно швидке потепління було викликане високою вулканічною активністю протягом кількох мільйонів років у тій області, яка тепер є Сибіром, повідомляє Membrana.ru. Вулкани не лише нагрівали атмосферу, але й викидали в неї гази. Крім того, у цей самий період відбулося значне зниження рівня світового океану, внаслідок чого назовні були виставлені величезні площі морського дна, відкладення на якому «імпортували» в атмосферу гігантські кількості різних газів, особливо — метану — найефективнішого парникового газу. Все це призвело до швидкого потепління та зниження рівня кисню в атмосфері до 16% і нижче (проти 21% зараз). А оскільки концентрація кисню падає з висотою, вдвічі впала придатна для життя площа на планеті. «Якщо ви не жили тоді на рівні моря, ви взагалі не жили», — пояснив дослідник. У результаті вимерло 90% морських видів живих істот і три чверті наземних. Існує гіпотеза, додає автор роботи, що поява і подальший бурхливий розквіт динозаврів пов’язаний з їхньою адаптацією до низької концентрації кисню.

У Нобелівської премії з’явиться нова номінація

Італійські кінематографісти звернулися до короля Швеції з пропозицією заснувати Нобелівську премію в області кіно, присвятивши її великому італійському режисеру Федеріко Фелліні, повідомляє ІТАР-ТАРС. Відповідно до заповіту Альфреда Нобеля, премія його імені присуджується за досягнення в області фізики, хімії, медицини, літератури, а також за внесок у справу миру. З 1968 року премія імені Альфреда Нобеля присуджується також кращим економістам світу.

«Хаббл» затоплять

Газета «Вашингтон пост» із посиланням на джерела в НАСА повідомляє, що рішення про затоплення телескопа «Хаббл» було прийняте через фінансові обмеження проекту. Бюджет американського космічного відомства на майбутній рік не передбачає коштів для ремонту цього унікального приладу. Тим часом апарату терміново потрібна заміна деяких деталей, які виробили свій ресурс. Фахівці вважають, що за 15 років роботи телескоп із лихвою виправдав затрачений на його спорудження мільярд доларів. За його допомогою вчені змогли виявити нові зірки, планети та галактики, повідомляє News.Battery.Ru.

Знайдено «комору ідей» Леонардо да Вінчі

Особливість сенсації в тому, що про майстерню Леонардо да Вінчі було відомо ще в XVI столітті з листування людей, з якими він спілкувався. Однак з плином часу про наукову лабораторію в самому центрі Флоренції забули. Пригадали про неї лише нинішнього січня, коли відкрили опечатані кімнати древнього монастиря, розташованого неподалік від площі Святого Марка між церквою Пресвятого Благовіщення та Інститутом військової географії. Колись монастир належав Ордену Слуг Марії, але ченці займали не всі приміщення житлової прибудови. Кілька кімнат у ній були гостьовими, і їх здавали приїжджим. На стінах добре збереглися виконані рукою да Вінчі фрески. На одній із них зображений ангел, який летить і має схожість із ангелом на тій картині художника, яка зберігається в колекції флорентійської галереї Уффіци. Іншим сюжетом є триптих: політ птахів навколо ледве видимої Діви Марії, пишуть Известия.ru.

Нові факти щодо біографії геніального італійця додає й виставка, що відкрилася цими днями в Римі, сімдесяти ескізів, взятих із леонардівського Codex Atlanticus. У ньому зібрані зображення літаючих механізмів та різних машин, у тому числі прообразів нинішніх автомобіля та велосипеда. Як заявив куратор виставки Карло Барбієрі, раніше вони ніколи не виставлялися, і тепер у публіки вперше з’явилася можливість споглядати ці кілька десятків інженерних пророцтв майбутнього.

Підготувала Катерина ЗОРКІНА, «День»
Газета: 
Рубрика: