Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

ГIПОТЕЗИ

12 січня, 2005 - 00:00

Гондвана повертається?

У недалекому, за геологічними мірками, майбутньому, всі континенти й острови Землі можуть зникнути. Нещодавній землетрус у Південно-Східній Азії доводить, що континенти поступово зближуються, і через 250 мільйонів років «об’єднаються» в один єдиний континент — Пангею. Так вважає американський вчений Кріс Скотіз із Арлінгтонського університету. Колись на світанку історії Земля вже була єдиним континентом, який розкололи потім численні землетруси. Вчені кажуть про це з достатньою часткою впевненості, повідомляє CNN. Останні 40 мільйонів років Африка дедалі ближче «підповзає» до Європи. Цей процес викликає зростання Альп та Піренеїв, а також серйозні землетруси в Італії, Греції та Туреччині. Також учені констатують факт зменшення Середземного моря. Австралія поступово рухається до Південно-Східної Азії, а Північна Америка вже через якихoсь кілька мільйонів років може стати частиною єдиного Євро-Африкансько-Азіатського моноліту. Як відомо, існує теорія, що всі нинішні материки в далекому минулому складали єдине ціле. На моделях карт, що відтворюють зовнішній вигляд нашої планети мільйони років тому, цей материк носить назву Гондвана.

Пацюки здатні розрізняти мови

Іспанські вчені з’ясували, що пацюки вміють розрізняти мови. Цю здатність вдалося продемонструвати на прикладі голландської та японської. Під час експерименту різним групам пацюків давали прослухати записи цими мовами. За допомогою приманки тварин навчили натискати на спеціальний важіль у клітці, коли звучить мова. Потім пацюкам давали прослухати незнайому їм фразу, яка не використовувалася під час тренування. Реакція пацюків збереглася — інакше кажучи, вони не просто запам’ятали певний набір звуків, але зуміли виокремити особливості мови. Пацюки, які під час тренування слухали голландську, не реагували на японську, і навпаки. З іншого боку, експеримент продемонстрував обмеженість мовного сприйняття пацюків: тварини не реагували на фрази, якщо їх вимовляли незнайомим голосом, повідомляє News.Battery.Ru.

Жахливий «обід»

Астрономи зареєстрували найпотужніший вибух в історії спостережень за Всесвітом. «Чорна діра» поглинула величезний об’єм матерії, повідомляють podrobnosti.ua з посиланням на журнал The Nature. Зафіксувати глобальний космічний катаклізм фахівцям вдалося за допомогою американської орбітальної обсерваторії Chandra. На знімках, зроблених через потужні телескопи, видно, як гігантська «чорна діра» масою близько мільярда сонць пожирає шматок матерії. При цьому через обертання вона розкидала велику частину «обіду» довкола у вигляді гарячого газу. Він розлетівся в навколишній простір двома симетричними хмарами розміром по 650 тисяч світлових років кожна.

Учених вразив масштаб події. Фахівці підрахували, що було «проковтнуто» 300 мільйонів мас Сонця, а газ, який розметало навколо, важить більше, ніж уся наша Галактика. На запитання — що ж провалилося в «чорну діру» — астрономи поки що не дали чіткої відповіді. Можливими учасниками космічної катастрофи можуть бути або невелика галактика, або, що було б ще більш дивним, друга «чорна діра». Останнє припущення висунув Пол Налсен з Центру астрофізики Гарварда-Смітсона.

Дотепер науковці вважали, що події такого масштабу — справа набагато більш віддаленого минулого, коли простір був «населений» щільніше. Крім того, це явище проливає світло на механізм формування зірок у галактиках — у реальності це відбувається дещо рідше, ніж прогнозує теорія. Раніше вважалося, що після охолодження до певної температури речовина обов’язкова мала злипнутися в зірки. Однак якщо такі вибухи підживлюють її енергією, то це необов’язково.

Підготувала Катерина ЗОРКІНА, «День»
Газета: 
Рубрика: