Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Головне — не пересолити

Споживання меншої кількості солі знижує ймовірність інфаркту та інсульту
15 травня, 2007 - 00:00

Результати 15-річного дослідження підтверджують, що зменшення споживання солі рятує життя, знижуючи ризик серцево-судинних захворювань, пише inopressa.ru. З’ясувалося, що люди, які споживають менше солоної їжі, на 25% менше схильні до ризику зупинки серця або інсульту й на 20% рідше вмирають передчасною смертю. Результати, опубліковані у British Medical Journal, демонструють необхідність поголовного зниження споживання солі, запевняють вчені.

Незважаючи на кампанії, направлені на скорочення споживання солі, подібні тим, що проводить Food Standards Agency (FSA), їхній позитивний ефект незначний. Це дає право виробникам солі різко критикувати значущість таких кампаній.

Обидві сторони згодні, що скорочення споживання солі знижує кров’яний тиск, хоча й незначно. У довгостроковій перспективі це повинно означати зниження кількості інфарктів та інсультів, але до сьогодні не вдавалося довести це дослідним шляхом.

Нові відкриття стали результатом роботи, здійсненої групою вчених із США під керівництвом Ненсі Кук із Гарвардської медичної школи, після двох дослідів, проведених наприкінці 1980-х і початку 1990-х. Обидва дослідження були направлені на те, щоб переконати людей скоротити споживання солі й поспостерігати, як знизиться їхній кров’яний тиск.

Під час проведення цих дослідів група лікаря Кук продемонструвала, що ті, хто скорочував споживання солі, дійсно зазнавали меншого ризику серцево-судинних захворювань. «Наше дослідження дає унікальний доказ того, що зниження рівня натрію допомагає запобігти серцево-судинним захворюванням. Воно повинне остаточно розвіяти уявлення про те, що зниження рівня натрію може бути шкідливим», — повідомляється в науковому висновку.

У ході дослідів споживання натрію знизилося приблизно на 25 — 35% — якраз таке ж зниження було передбачене планами FSA, що прагнув скоротити споживання солі у Великій Британії з 9,5 до 6 г у день.

Еллєн Мейсон, медсестра кардіологічної лікарні British Heart Foundation, розповіла: «Споживання солі серед багатьох дорослих і дітей у Великій Британії дуже високе. Багато хто міг би зменшити кількість солі в раціоні, вживаючи в їжу менше продуктів, що пройшли технологічну обробку. Просто читаючи написи на продуктах і вибираючи товари з меншою кількістю солі, ви зробите послугу своєму серцю».

Але Асоціація виробників солі (Salt Manufacturers’ Association) піддала сумніву обгрунтованість і висновки дослідження. «Досліди стосувалися тільки тих, хто вже має підвищений кров’яний тиск. Багато хто вже давно погодилися з тим, що таким людям потрібно обмежити споживання солі за порадою терапевта».

«Однак ці дані не доводять, що скорочення споживання солі принесе користь для здоров’я більшості».

У ході первинних досліджень, названих дослідами для запобігання гіпертонії, лікарі за допомогою порад і рекомендацій переконували учасників скоротити споживання солі. Після першого досліду показники 327 здорових чоловіків і жінок у віці від 30 до 54 років, що брали участь у програмі, порівняли з результатами аналізів 417 осіб, що не брали участі в експерименті.

Показники кількості натрію в сечі знизилися приблизно на третину в тих 327 осіб, які скоротили споживання солі, однак кров’яний тиск знизився трохи.

Автори початкового дослідження не мали уявлення, чи буде це зниження тривалим, але передбачали, що якщо буде, то воно повинне призвести до зменшення кількості смертей від інсультів на 6%, від хвороб серця — на 4%, від усіх інших причин — на 3%. Однак подальші спостереження продемонстрували набагато значнішу користь для здоров’я.

На сьогодні кількість інфарктів і інсультів серед учасників обох дослідів досить мала — 76 інфарктів, 19 інсультів і 23 раптові смерті. Зберігається ймовірність спотворення результатів унаслідок випадковості або не дуже ретельного спостереження.

Грем Макгрегор, професор лондонського St George’s University, зазначив, що масштаб позитивного впливу на здоров’я недивний. «Коли у Фінляндії проводилася кампанія зі скорочення споживання солі, кількість інфарктів та інсультів значно знизилася».

Усе ще залишається таємницею, як саме сіль підвищує кров’яний тиск. Найпростіше пояснення — коли споживання солі дуже велике, нирки не можуть повністю вивести сіль у сечу, й частина солі потрапляє в кров’яні судини. У результаті вміст води в крові збільшується, що призводить до зростання її об’єму й тиску. Але не всі однаково вразливі до впливу солі, тому не всім скорочення споживання солі принесе користь.

Газета: 
Рубрика: