Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Гру розклали по полицях. Наукових

15 червня, 2006 - 00:00

До чемпіонату світу з футболу New Scientist представив наукові публікації про «прекрасну гру». Неймовірні положення поза грою, ідеальні бутси і єдиний колір для переможців у цьому сезоні. (Повний текст на сайті Inopressa.ru).

1. Найбільш хвилюючий вид спорту

Математичне дослідження, опубліковане в січні 2006 року («Сюрпризи роблять футбол кращим видом спорту»), підтверджує те, що вже підозрювали мільйони вболiвальникiв: футбол не тільки найкращий вид спорту, але й найбільш хвилюючий. Якщо, звичайно, вимірювати хвилювання «частотою засмучень» або ймовірністю того, що запасний невдаха поб’є улюблену команду. У цьому випадку футбол хвилює більше, ніж бейсбол, баскетбол або хокей.

2. Прогнозування переможців

Якщо ви не можете перечекати п’ять тижнів і 64 матчі, щоб дізнатися, хто переможе, є математичні формули, які обіцяють назвати переможця зазделегідь («Формула успіху на чемпіонаті світу», Guardian). Ця формула передбачає кращі шанси Бразилії, за якою слідують Франція, Німеччина та Голландія. Але Англія посідає у списку фаворитів дев’яте місце, можливо, у формулі є серйозний дефект. Хоч буде добре, навіть якщо Англія виступить погано. Статистичне дослідження 2005 року («Перемога — добре, але поразка безпечніша») показує, що ймовірність того, що вболiвальники буянитимуть і завдаватимуть один одному травм, нижча, якщо їхня команда програє.

3. Буйна поведінка

Іншим способом упоратися з агресивними фанами є акустична система, розроблена в Нідерландах. Учені встановили, що привнесення до скандування легкого відлуння настільки збиває натовп, що він уже не може кричати в унісон («Скандування хуліганів замовкає через відлуння»).

4. Червоний — колір переможців

Дослідження обіцяють дати менеджерам та гравцям перевагу перед суперниками. Наприклад, учені з британського Університету Дарема у травні 2005 року опублікували роботу, в якій говориться, що найкращі шанси на перемогу в того, хто грає в червоному («Якщо хочете перемогти, ваш колір — червоний»).

5. Ідеальні бутси

У сфері футбольної амуніції безліч новаторських ідей. Виробнича технологія, відома як лазерна плавка, можливо, скоро застосовуватиметься для виробництва бутс, які ідеально підходять гравцям («Взуття за індивідуальною міркою сидить ідеально»). А «розумний» матеріал d3o, який зазвичай гнучкий, але стає твердим від удару, можна використовувати для удосконалення воротарських рукавиць та інших засобів захисту («Лижники отримують розумну броню»).

6. Штурхан у трусах

Ще одна неймовірна ідея — це «гаптична спортивна амуніція», яка містить соленоїди, що можуть під час тренування легенько штовхати або тягнуть спортсмена. Такий одяг може сказати, що той чи інший прийом виконується неправильно, дати зрозуміти, яка група м’язів повинна напружуватися («Одяг дає спортсменам штурхана»).

7. Око в небі

За лаштунками нинішнього чемпіонату пройдуть випробування дещо нових інформаційних технологій. Мережі спостереження стежитимуть за вболiвальниками на стадіонах, а сайти — вестимуть пряму трансляцію ігор, а також новин та дискусій («Свято інформаційних технологій на чемпіонаті світу», ZDNet News).

8. Неможливі положення поза грою

Це не новина для вболiвальникiв та гравців. Дослідження, проведене в Голландії у 2000 році, наводить на думку, що помилкові рішення неминучі. Причина в тому, що суддя не може стежити за гравцем і м’ячем одночасно («Судді не можуть не робити помилок»).

9. Стежте за крученим м’ячем

Робота, опублікована вченими Королівського університету з Белфаста у березні 2006 року, передбачає, що наш зір не може спрогнозувати траєкторію м’яча, який летить по кривій. Це погана новина для воротарів, які мають справу з вільними ударами Девіда Бекхема та Роберто Карлоса («Обертання обманює зір»).

10. Удар головою

Наукові дослідження проливають світло на травми, специфічні для футболу. Удар головою призводить до травм шиї («Зіткнення голови з м’ячем викликає біль у шиї»). Цей вид спорту збільшує ризик захворювання рухових нейронів («Футбол пов’язаний із захворюванням рухових нейронів»).

11. Футбол роботів

Напевно, в довгостроковій перспективі грати замість людей примусять роботів. Вони вже навчилися грати в настільний футбол («Роботи виходять на поле настільного футболу»), а деякі роботи вже виявилися гідними суперниками («Роботи Segways грають у футбол з людьми»).



Вболівальники постраждали за надто бурхливі емоції

Під час трансляції матчу чемпіонату світу з футболу між збірними Італії та Гани (2:0) на відомому тайському курорті Паттайя в одному з ресторанів було вбито двох вболівальників, передає АР. Одному з відвідувачів ресторану не сподобалося, що шанувальники футболу надто голосно кричать. Він попросив фанатів поводитися тихіше, а коли ті відмовилися, дістав пістолет і застрелив обох. Начальник поліції Паттайі Сомнуєк Чанкет заявив, що поліція вже має у своєму розпорядженні дані про вбивцю. Він підкреслив, що зараз розпочалися пошуки злочинця. Варто зазначити, що збірна Таїланду ніколи у своїй історії не грала на чемпіонатах світу.

Збірна США під особливою охороною

У зв’язку із загрозою теракту поліція Гамбурга встановила посилену охорону щодо збірної США, яка розмістилася в цьому місті. Начальник поліції Гамбурга Ральф Майєр підкреслив, що всі вжиті заходи безпеки — звичайна обережність, оскільки явних загроз на адресу американських футболістів поки не надходило. За словами Майєра, за автобусом збірної США, що не маркірований національними прапорами, постійно слідують машини з загонами поліції особливого призначення. Щоразу, коли американці виїжджають із готелю і повертаються назад, маршрут проходження автобуса розробляється заново. Під час тренувань футболістів збірної США постійно охороняють поліцейських. Представники поліції Гельзенкірхена, де збірна США провела свій перший матч на нинішньому чемпіонаті світу проти збірної Чехії і програла з рахунком 0:3, заявили, що охороняти американську команду було важче, ніж збірну Польщі, фани якої відрізняються особливою агресивністю. Чиновники оргкомітету ЧМ-2006 повідомили, що особливі заходи безпеки встановлені відносно ще трьох збірних — Англії, Ірану та Саудівської Аравії.

Iз Узбекистану до Німеччини на велосипедах

Двоє жителів Узбекистану Акрам Маруфшонов та Мусадшон Хорнідов проїхали на велосипедах майже 6,5 тисячі кілометрів із Ташкента до Берліна, де проходить чемпіонат світу з футболу. Вони виїхали з Узбекистану ще в березні з однією метою — отримати автограф у воротаря збірної Німеччини Олівера Кана, повідомляє Lenta.ru. Один із німецьких журналістів дізнався про візит узбецьких футболістів і пообіцяв сприяти в організації зустрічі з Каном. У результаті зустріч відбулася в Берліні. Кан, який дав автографи своїм шанувальникам, заявив, що досі не може повірити в те, що зробили жителі Узбекистану.

Газета: 
Рубрика: