— Петре Олександровичу, чи існують які-небудь методики для того, щоб дізнатися, чи у людини наявна зайва вага чи просто вічне бажання удосконалитися не дає їй спокою?
— Існує безліч методик. Серед них є і табличні розрахунки, і формули. Але найбільш показовою, на мій погляд, є методика визначення індексу маси тіла. До речі, вона була визнана Всесвітньою організацією охорони здоров’я. Для цього треба вагу людини розділити на зріст в метрах, піднесений до квадрату. Якщо отриманий коефіцієнт нижчий 18, то можна говорити про деяку нестачу ваги людини, а оптимальним є коефіцієнт в межах 19,9—25. Більші показники вказують вже на наявність зайвої ваги.
— Iз чого варто починати схуднення і як краще це робити, щоб не зашкодити своєму здоров’ю?
— Для цього, насамперед, треба порадитися з лікарем, щоб вибрати собі дієту з урахуванням віку і трудової діяльності. Взагалі для схуднення дуже корисні розвантажувальні дні. Вони полягають в тому, що основним продуктом харчування повинні стати фрукти та овочі, тому що це найкраща їжа, яка сприяє зниженню ваги й одночасно збагачує організм вітамінами й мінеральними речовинами. Тим, хто хоче схуднути, треба запам’ятати, що в жодному разі не можна катувати себе голодом, тому що необхідно, щоб кожний день в організм поступала певна кількість поживних речовин.
— Так як же балансувати потрібну для себе дієту?
— Насамперед, вживати у своєму раціоні як можна більше фруктів та овочів. Хоч зараз їх не так багато, але ті ж яблука є дуже корисними і одночасно поживними. А скільки смачних страв можна приготувати з моркви та буряка! Правда, не можна забувати і про жири. Дані науки кажуть про те, що обмежувати їх у раціоні повністю не можна, адже до їх складу входять насичені жирні кислоти, які є основним матеріалом для побудови мембран клітин. Найбільш доцільним під час дієти буде вживання жирів тільки рослинного походження. Повноцінним джерелом білка є соєві продукти і нежирна риба. Просто необхідно під час дієти вживати велику кількість круп (гречану, перлову, пшеничну), оскільки вони містять у собі вітаміни групи В, що сприяють утилізації жирів. Корисне також вживання нежирних молочних продуктів, оскільки вони є основним джерелом кальцію в нашому організмі.
— Чи можна говорити про те, що від якихось дуже калорійних продуктів потрібно взагалі відмовитися?
— Безумовно. Наприклад, від цукру, кондитерських виробів, хлібобулочних, які не містять грубої клітковини, морозива, рису, манної крупи. Адже можна приготувати велику кількість смачних і поживних страв, використовуючи продукти рослинного походження. Головне не форсувати скидання ваги. Результати наукових досліджень кажуть про те, що це може викликати лише негативні наслідки. Оптимальна динаміка зниження ваги — 200–300 грам на добу.
— Як після тривалої дієти повернутися до нормального режиму харчування, щоб при цьому не набрати вагу?
— Якщо людина внаслідок дієти досягла певного успіху й відчуває себе добре, треба порадитися з лікарем — чи варто взагалі повертатися до колишнього режиму харчування. Я вважаю, що якщо при дієтичному харчуванні людина знаходиться в хорошій фізичній і моральній формі, то навіщо їй нав’язувати звичне для всіх харчування?
— Нинi з’явилася велика кількість засобів для схуднення, чого тільки немає — і таблетки, і чай. А чи зустрічаються серед них дійсно ефективні?
— Я не бачив жодної наукової роботи, яка б підтверджувала ефективність хоч би одного з рекламованих засобів. Вважаю, що миттєвий шлях до зниження ваги не показник ефективності методу. Насамперед, треба з’ясувати, чи не викликає негативних результатів «лікування». Якщо ні, то даний метод має право на існування, але при цьому повинен бути обов’язково підтверджений науковими дослідженнями.