Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Iнше сонце?

9 лютого, 2011 - 00:00

Американська космічна обсерваторія NASA виявила нову планетну систему.

Вона схожа на Сонячну. Один лише факт виявлення нової системи дає змогу говорити про існування планет, на яких можливе життя, вважають американські експерти. Новій системі вже дали ім’я Kepler-11. Вона розташована на віддалі двох тисяч світлових років від Землі.

Свою назву нова система отримала невипадково. Річ у тім, що відкриття було зроблене за допомогою спеціального космічного зонда Kepler, призначеного для пошуку схожих на Землю планет, які перебувають за межами Сонячної системи. Принцип пошуку планет, за яким працює космічний пристрій, базується на так званому транзитному методі: зонд фіксує коливання яскравості зірок під час проходження планети її диском. За допомогою зонда Kepler дослідники ще раніше виявили низку планетних систем, проте жодна з них не могла похвалитися такою кількістю планет: усі з виявлених раніше систем містили не більше, ніж три планети.

ЗІРКА НА ІМ’Я КЕПЛЕР

Відкриття системи Kepler-11 — важлива подія, насамперед, у технічному плані, заявив gzt.ru кандидат фізико-математичних наук, старший науковий працівник Державного астрономічного інституту ім. Штернберга (ДАІШ) МДУ Володимир Сурдін. «Річ у тім, що телескоп Kepler протягом двох років не давав особливо сильних результатів. Мали місце неполадки, і було незрозуміло, чи окупляться вкладені в нього кошти. Нині ж ясно, що зусилля було витрачено недаремно. Ті ідеї, які було закладено спочатку, вже працюють. Апарат відкрив близько 1000 екзопланет. Це вдвічі більше, ніж за останні 15 років відкрили всі інші наземні космічні обсерваторії», — пояснює Володимир Сурдін.

Нова система полягає, щонайменше, із шести планет, які також мають свої назви: Kepler-11 b, с, d, e, f і g. Літери в назві планет відповідають порядкові їх розташування. Цікаво, що всі шість планет більші за Землю. Так, найбільші з виявлених планет можна порівняти за розмірами з Ураном і Нептуном.

«Це одна з найцікавіших планетних систем. Зірка — точна копія Сонця. Щоправда, самі планети відрізняються від Землі. Так, наприклад, вони більші, але лежать у тій сфері, де можливе життя», — зазначає Сурдін.

НАЙКОМПАКТНІША

Ще одна особливість цього «новачка Всесвіту» полягає в тому, що всі п’ять внутрішніх планет виявленої системи перебувають набагато ближче до своєї зірки, аніж планети Сонячної системи до свого світила. Наприклад, внутрішня планета Kepler-11 b удесятеро ближча до своєї зірки, ніж Земля до Сонця. А ось Kepler-11 с, d, e і f у цьому плані «перевершують» Меркурій. Kepler-11 g розташований далі від своєї зірки, аніж Меркурій від Сонця, але при цьому ближче, ніж Венера.

Нову систему можна вважати найбільш компактною з усіх поки відомих науці. Цікаво, що така компактність ніяк не вплинула на стабільність системи. «Сама зірка набагато старша за Сонце. Планета може проіснувати ще довго», — припускає Сурдін.

ВИГІДНИЙ СКЛАД

Ученим удалося визначити не лише розмір і масу планет, а й визначити їхній склад. З’ясувалося, що планети складаються із суміші газів, скель та, ймовірно, з води. При цьому скелясті матеріали становлять велику частину маси планет, тоді як газ забезпечує «надання додаткового обсягу».

Оцінюючи можливості виявлення життя на інших планетах, дослідники, передусім, зважають на температурні показники. Так, наприклад, планета має перебувати в так званій зоні життя, де значення температури не дуже високі, але й не дуже низькі. «Наприклад, планети системи «Глізе-581» належать до «зони населеності». Навіть у Сонячній системі життя можливе, ймовірно, не на планетах, а на їхніх супутниках», — вважає Сурдін.

Варто зазначити, що далеко не всі експерти готові віднести відкриття планетної системи Kepler-11 до розряду сенсацій.

Газета: 
Рубрика: