Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

КАЛЕЙДОСКОП

23 грудня, 2004 - 00:00

У Тайвані запущено найбільш швидкий у світі ліфт

Японська корпорація Toshiba Elevator and Building Systems оголосила про запуск найбільш швидкісного в світі ліфта. Його встановлено в найвищому приміщенні світу — тайванському хмарочосі Taipei 101. При підйомі ліфт розвиває швидкість в 60,6 кілометра за годину, або 16,83 метра за секунду (для порівняння — швидкість ліфта в звичайному житловому приміщенні становить 1—1,6 метра за секунду). До 89 поверху ліфт підіймається за 38 секунд. Спуск займає на 10 секунд більше, передає Lenta.ru. У ліфті встановлено першу в світі систему кондиціонування, яка контролює тиск повітря всередині герметичної кабіни ліфта і зменшує декомпресійний дискомфорт при швидкому переміщенні вертикаллю. Саму кабіну зроблено обтічною, щоб скоротити витрату енергії і рівень шуму. Спеціальний подавлювач вібрації тросу враховує не лише рух ліфта, але й коливання самої будівлі. Кремнієво-азотні керамічні гальмівні пристрої здатні зупинити 23-тонну (з пасажирами) кабіну, що падає швидше ніж 20 метрів за секунду, на дистанції в 40 метрів, витримавши при цьому тисячоградусний нагрів. У хмарочосі Taipei 101 встановлено і запущено два таких ліфти. Усього в приміщенні 61 ліфт, 34 з яких — двоповерхові, і 50 ескалаторів. Хмарочос нараховує 101 надземний поверх і п’ять підземних. Taipei 101, офіційну церемонію відкриття якого призначено на 31 грудня, визнано найвищою в світі будівлею. Його висота становить 571 метр. Друге місце за висотою посідають 452-метрові вежі Petronas towers в Куала-Лумпурі.

Найбільш питущі в Європі — британки

Британські жінки у віці від 18 до 24 років споживають більше алкогольних напоїв, ніж інші європейці, й частіше, ніж чоловіки, зловживають спиртним, повідомляє газета The Telegraph. Згідно з дослідженням аналітичної компанії Datamonitor, з 1998 до 2003 року споживання алкоголю серед британок виросло на 27 відсотків. Фахівці не виключають, що до 2008 року цей показник виросте ще на стільки ж. Аналітики вважають, що проблему пов’язано зі збільшенням заробітків, а також зі стиранням соціальних відмінностей між жінками та чоловіками. Представники сильної половини людства стали ретельно піклуватися про свою зовнішність, а дами зайнялися спортом і налягли на спиртне. Представниця спілки виробників напоїв Великої Британії пояснює жіноче пияцтво психологічними причинами. За даними міністерства внутрішніх справ країни, серед тих, хто зловживає алкоголем, значна частина п’є, щоб підвищити свою самооцінку. Ще одне пояснення пов’язане з маркетинговою політикою виробників алкогольних напоїв. Так, алкогольні коктейлі, що стали вельми популярними останнім часом, створюються в основному для жіночої аудиторії.

Нещасливий виграш

Дружина американця, який виграв у лотерею 314,9 мільйона доларів, проклинає той день, коли її чоловік купив квиток. За словами дружини, гроші принесли її родині лише нещастя. Джек Віттакер зірвав найбільший у історії США джек-пот. «Я б хотіла, щоб цього ніколи не було. Я б хотіла розірвати на клоччя цей проклятий квиток», — заявила Джюел Віттакер. Відтоді, як на Джека звалилося казкове багатство, пройшло вже два роки. За цей час «щасливчик» був двічі заарештований за водіння у нетверезому стані й за ухвалою суду примусово вміщений до клініки для алкоголіків. Віттакер також був тричі звинувачений у порушенні громадського порядку і в тому, що завдав тяжких тілесних ушкоджень. Жертвами мільйонера стали менеджер бару, а також адміністрація нічного клубу та букмекерської контори. Багатство Віттакера привернуло до нього увагу злодіїв. Будинок мільйонера грабували двічі. Також один раз грабіжники винесли все цінне з його офісу й угнали машину, повідомляє Корреспондент.net. Після сплати податків виграш Віттакера становив 113 мільйонів доларів. 20 із них він пожертвував на добродійність. Скільки грошей у «щасливчика» залишилося зараз, не знає ніхто.

Підготувала Катерина ЗОРКІНА, «День»
Газета: 
Рубрика: