Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Карате проти вулиці

27 березня, 2002 - 00:00

Книга О. Зінченка «Український технологічний ренесанс» — це, скоріше за все, літературний виклад капіталомісткого проекту. Вона цілком доступна i «фізикам», i «лірикам». Але, мабуть, — найголовніше! — зрозуміла для обивателя, який прагне з’ясувати: чи має Україна шанс вибратися з європейських «задвірків»? Не стану переказувати зміст півсотні сторінок. Зауважу, що слухачі легко вступали в діалог з автором, користуючись можливістю прямого спілкування з одним iз впливових парламентаріїв України, який входить у першу «п’ятірку» СДПУ(О).

І все-таки у своїй стихії Олександр Зінченко опинився тоді, коли переступив поріг залу спорткомплексу «Краян», де вже другий день проходив чемпіонат України зі східних протиборств, а точніше — з карате. Дівчата й хлопці кинулися підписувати фотографії до почесного Президента Федерації, володаря «чорного» пояса. Зрозуміти молодих людей, що з’їхалися в Одесу з усієї України, можна. По-перше, людина пов’язана з їхнім улюбленим видом спорту, а по-друге, не приховує свого інтересу до майбутніх майстрів: спілкується, як тренер, якому подеколи довіряєш набагато більше, ніж батькам.

Впевнений, що для Олександра Зінченка заняття карате — це щось більше, ніж майстерне володіння прийомами й задоволення власного чоловічого самолюбства. В його діалогах з тренерами й молодими спортсменами наполегливо звучав один мотив: ми повинні, ми просто зобов’язані відірвати дітей від «вулиці», зуміти відстояти себе та своїх близьких від хуліганів, закласти етичні підвалини. І передусім: захисти слабкого!

Звичайна й звична процедура вручення нагород призерам і переможцям першого дня змагань — виступав наймолодший вік! — закінчилася справжнім святом. Потужно ревли підсилювачі, «заводив» зал рок і симпатичні дівчата із секції аеробіки одеського спортклубу «Краян».

…Якщо це був «піарівський» хід «есдеків», то він явно заслужив відмінну оцінку — i тренери, i батьки явно зарядилися симпатією до СДПУ(О). Але судячи з того, як щільно оточили почесного президента «Інтера» фахівці з карате, як уважно прислухалися до його слів дорослі спортсмени, відразу відкидаєш підозри про чергову політичну кампанію. Зрештою, й у політиків бувають свої захоплення.

Ігор РОЗОВ, Одеса
Газета: 
Рубрика: