Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Картина зі спадщини Сіда Барретта

15 листопада, 2006 - 00:00
СІД БАРРЕТТ

Єдина з картин, що збереглася, фундатора легендарної рок-групи Pink Floyd Сіда Барретта буде виставлена на міжнародному аукціоні. Це натюрморт, на якому зображені дві пляшки й фрукти. Ця картина — дуже рідкісний примірник не лише тому, що вона, ймовірно, найостанніша картина музиканта (датована січнем 2006 року), але й узагалі одна з мальовничих робіт, які збереглися, оскільки Сід Баррет, чиє справжнє ім’я Роджер Кейт Баррет, незмінно знищував їх після завершення. Знайдена в будинку музиканта в Кембриджі, де він мешкав останні 30 років усамітнившись, картина буде продана на аукціоні як й інші предмети, серед яких велосипеди, зроблені в домашніх умовах звукозаписуючі пристрої, саморобні меблі, гітара музиканта, записні книги та навіть мольберт. Ніхто з фахівців зараз не береться спрогнозувати, скільки коштуватиме цей унікальний твір. Як пише news.ru з посиланням на британську газету The Independent, спадкоємці Баррета вирішили, що гроші, отримані від аукціону, підуть у фонд Кембриджу на допомогу студентам-художникам.

«Роджер завжди вважав себе більше художником, ніж музикантом. Ми сподіваємося, що ці кошти допоможуть організувати щось на кшталт стипендії для молодих художників», — зауважує сестра Барретта Розмарі Брін, за професією медсестра, яка залицялася до музиканта протягом усіх останніх років його життя.

Барретт, який вважається одним із фундаторів сучасної рок-музики, помер липня цього року у віці 60 років. Згідно із заповітом музиканта, який опублікований минулого тижня, він залишив 1,2 млн. фунтів своїм двом сестрам і двом братам. Будинок музиканта був проданий вересня за 300 тис. фунтів (570 тисяч доларів).

Нагадаємо, гітариста Сіда Барретта запросив до Pink Floyd у 1965 році інший учасник першого складу гурту Роджер Вотерс. Однак Барретт записав з колективом лише один альбом. 1968 року він покинув гурт через проблеми, пов’язані зі зловживанням наркотиками. Після того, як Барретт покинув колектив, він за допомогою музикантів Pink Floyd Девіда Гілмора й Роджера Вотерса записав кілька сольних альбомів. Останніх років Барретт хворів на діабет і не займався музикою.

Газета: 
Рубрика: