Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Класична експансія

Нові території конкурсу пам’яті Володимира Горовиця
22 березня, 2000 - 00:00

Два роки — невеликий термін для підготовки солідного міжнародного конкурсу. Тим більше, якщо це конкурс пам’яті Горовиця — один із найпрестижніших музичних форумів у СНД. Паузу між минулим III і нинішнім IV конкурсами було використано організаторами для «нарощування потужності». Крім уже існуючих «Літніх музичних вечорів» і Школи виконавської майстерності, цього року в рамках змагань з’явиться Літня музична академія, задумана як модифікація школи. Протягом двох тижнів у другій половині липня цього року на базі Вищого музичного училища ім. Гліера проводитимуться заняття Академії, після чого учасники, котрі прослухали повний курс, отримають сертифікат, а переможці конкурсів, які проводитимуться в рамках учбової програми — відповідні документи і призи. Серед викладацького складу будуть такі авторитетні особистості, як піаністка Тереза Дюссо (Франція), член журі конкурсів пам’яті Горовиця, імені Лисенка, імені Чайковського та інших; тенор Джованні Фаллезі (Італія), визнаний авторитет у манері співу бельканто; віолончеліст Володимир Пантелєєв (США); скрипаль Якоб Лакерович (Канада); флейтист Ханс Удо Хайцман (Німеччина) та інші.

Щоправда, навчання в академії коштує недешево (у вартість входить проживання у престижних готелях, харчування, оренда концертних залів тощо), але перед початком занять, відповідно до результатів попереднього відбору, учасники зможуть отримати знижки. Приймаються ж до Літньої музичної академії музиканти без вікових обмежень.

У свою чергу, гастрольні поїздки лауреатів конкурсу пам’яті Володимира Горовиця дедалі частіше проходять по території України. Нещодавно музиканти відвідали Харків і Полтаву, наступні — Луганськ, Донецьк, Запоріжжя, Херсон. У тому ж ряду серія концертів у Львові в середині квітня, де виступлять 13 нинішніх конкурсантів. Навантаження на цих виконавців вельми високе — кожний повинен дати сольний концерт у двох відділеннях. Друга масштабна акція такого роду планується в Києві, а автором ідеї виступає член журі конкурсу, піаніст Микола Сук (США), який пропонує провести фестиваль забутої музики, тобто композиторів так званого другого ешелону — Черні, Блуменфельда, Таудіга, Годовського, де музику виконуватимуть і лауреати конкурсу Горовиця, і сам пан Сук.

І, звичайно, головною подією можна вважати підготовку СD «Подорож по конкурсу пам’яті Володимира Горовиця», який містить не тільки повну інформацію щодо конкурсу (учасники, члени журі, організатори, спонсори, історія), а й дає можливість послухати записи одного чи кількох творів у виконанні лауреатів усіх трьох минулих конкурсів. Музична частина диску вельми значуща — вона містить 550 хвилин музики (приблизно 10 звичайних музичних дисків). Автор проекту Олег Коваль працював над ним понад півроку. Результатом став давно потрібний унікальний у своєму роді продукт.

Існує у конкурсу Горовиця і своя сторіночка в Інтернеті (WWW.horowitzv.org) з постійним оновленням інформації, через неї ж можна подати заявку для участі в конкурсі. А наступний крок, який планує керівництво конкурсу — в рамках міжрегіонального культурного обміну здійснити програму «Музичні конкурси України», куди б увійшла інформація про всі музичні конкурси, що існують в Україні.

Отакі плани, і є усі підстави вважати, що вони здійсняться.

Ольга ЗОСИМ
Газета: 
Рубрика: