Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

«Ключ» до омолоджування шкіри

12 грудня, 2007 - 00:00
ФОТО РУСЛАНА КАНЮКИ / «День»

У майбутньому вчені можуть перемогти старіння.

Фахівці Стенфордської школи медицини в Каліфорнії встановили, що «ключ» до омолоджування шкіри може ховатися в одному-єдиному гені. Блокувавши його активність, вони змогли омолодити шкіру дворічних мишей, так що на біологічному рівні вона стала нагадувати шкіру новонароджених мишенят.

Роль регулятора процесів старіння вчені приписують єдиному гену — NF-каппа-В. Він належить до сімейства генів, що називаються транскрипційними чинниками, які допомагають контролювати передачу інструкцій iз синтезу білків від інших генів і тим самим регулюють їхню активність. NF каппа В, зокрема, примушує деякі інші гени посилювати чи знижувати активність у міру старіння організму, пише gzt.ru. За словами керівника дослідження доктора Говарда Чанга зі Стенфордської школи медицини в Каліфорнії, процес старіння може бути тимчасово припинений. «Наші відкриття наводять на думку про те, що старіння — не тільки результат зношення організму, а й наслідок постійно працюючої генетичної програми. А її можна заблокувати для того, щоб поліпшити здоров’я людини», — пояснив він.

Колектив дослідників на чолі з доктором Чангом обробив дані після проведених раніше генних досліджень, щоб довести: NF-каппа-В контролює гени, задіяні в процесі старіння організму. Потім дослідники блокували NF- каппа-В в епітелії дворічних мишей. Через два тижні в клітинах шкіри тварин спостерігалася та ж міра активності генів, що у новонароджених мишенят.

Їхня шкіра стала помітно товстішою, і в процесі поділу брала участь більша кількість клітин — як у молодих мишей. «Якщо шкіра піддається омолоджуванню завдяки генному втручанню на пізніх етапах життя організму, то це означає, що програма старіння досить пластична. Отже, нею можна маніпулювати, щоб зменшити руйнівний ефект старіння», — підсумував Чанг.

Хоча доктор Чанг вважає це відкриття перспективним для розв’язання проблеми омолоджування шкіри, він наголошує, що вчені поки не проаналізували можливості впливу дослідження на тривалість життя: роботи в цій частині ще не завершено. Чанг попередив, що не варто сподіватися на казковий еліксир молодості, який допоможе повернути час назад.

Поки не встановлено часові рамки такого омолоджування. «Питання в тiм, наскільки тривалим виявиться цей ефект», — заявив Чанг в інтерв’ю The Daily Telergraph, додавши, що на процес старіння можуть впливати й інші чинники.

До того ж сьогодні не можна сказати, які саме шкідливі побічні ефекти можуть з’явитися через втручання в роботу NF каппа-В.Білок, що синтезується цим геном, бере участь в багатьох процесах, що проходять в організмі (зокрема, в роботі імунної системи), й, iмовірно, допомагає в боротьбі з раком. Дослідники вважають, що довгострокове придушення активності NF-каппа-В може призвести до розвитку ракових або інших серйозних захворювань. Про матеріали експерименту пише часопис Genes and Development.

«Можливо, ми зможемо збільшити тривалість життя, але за рахунок чогось іншого», — зізнається доктор Чанг. Він, проте, не заперечує, що відкриття можна використати на короткостроковій основі — для прискорення процесу загоєння ран або активізації роботи того чи іншого органа під час хвороби. Наприклад, немолоді люди могли б швидше позбуватися травм або відновлюватися після операції.

Газета: 
Рубрика: