Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Код нації

У місті Винники, що у Львівській міській об’єднаній територіальній громаді, демонструють гобелени Михайла Біласа
13 серпня, 2022 - 12:23

Експозицію представили вчора, 12 серпня, з нагоди 98-річчя від дня народження видатного митця художнього текстилю Михайла Якимовича Біласа –  в «Історико-краєзнавчому музеї». У показі –  гобелени, присвячені традиціям Гуцульщини, відображенню народного повсякдення та свят з колекції Національного музею народного мистецтва Гуцульщини та Покуття імені Йосафата Кобринського в Коломиї. Про це повідомляє пресслужба Львівської обласної ради.

У вітальному слові заступник голови комісії з питань історико-культурної спадщини та туризму Львівської обласної ради Соломія Риботицька наголосила, що сьогодні мистецтво – на часі, адже люди в такі тяжкі дні черпають сили саме з мистецтва: «Гобелени Михайла Біласа мають великий символізм – у них зашитий код української нації. Переконана, що такі виставки повинні мати велику промоцію в Україні, адже вікові традиції ткацтва треба передавати від покоління до покоління».

За словами директора «Історико-краєзнавчого музею» Ігоря Тимця, твори Михайла Біласа – це теж зброя, зброя того часу, коли за мистецьку діяльність можна було потрапити в Сибір.

Варто додати, що Михайло Білас бездоганно володів не тільки технікою створення гобеленів – також килимів, аплікацій, серветок і ляльок. Мистецтвознавці говорять про його твори як про справжні шедеври українського мистецтва.

Виставка в «Історико-краєзнавчому музеї» міста Винники – «Михайло Білас: Гобелени» чинна до 10 вересня.

Довідково:

Михайло Якимович Білас (1 серпня 1924, с. Креховичі, що на Івано-Франківщині, – 25 січня 2016, Трускавець, Львівщина) – майстер художнього текстилю, майстер гобелену, експозиціонер, модельєр – головний художник будинків моди у Львові, Харкові та Києві.
Жив у Трускавці, де у 1992 році відкрили художній музей його імені. 

Твори народного художника України зберігаються також у багатьох музеях України, за кордоном та у приватних збірках.

Михайла Біласа донині вважають одним із найкращих художників-текстильників світу – його рукотвори експонували в Індії, Польщі, Болгарії, Канаді, Франції, Німеччині, Румунії, Бельгії та інших країнах.

Тетяна КОЗИРЄВА, «День»
Фото пресслужби ЛОР

Рубрика: