Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Колишні одноклубники небезпечні «вдвічі»

18 лютого, 1999 - 00:00

ІСПАНІЯ

Зустріч двох грандів іспанської першості Прімеро «Барселони» і мадридського «Реалу», безперечно, є вишуканою «стравою» не тільки для місцевих уболівальників». У Європі із задоволенням дивляться цей поєдинок, добре що бурхливий розвиток засобів телекомунікацій дозволяє це робити. Але вперше за багато років цю гру було показано в запису — фірма, що володіє правами на показ всіх матчів чемпіонату, віддала перевагу іншій парі 22-го туру. Тільки пізно увечері протистояння «Барси» з «Реалом» показав 1 й канал іспанського телебачення, який можна «ловити» й у ряді районів Києва.

Протистояння двох голландських фахівців — Луї Ван Гааля і Гууса Хiддінка завершилося справжнісіньким побиттям підопічних останнього. На полі стадіону «Ноу Камп» грали соло «каталонці» (п’ять голландців, бразилець і португалець визначають тонус гри цієї багатонаціональної команди). А головним могильником «Королівського клубу» став їх колишній одноклубник Луїс Енріке, який ударами головою двічі перегравав воротаря «Реала» Педро Контрераса — на 4-й і 35-й хвилинах. У проміжку між цими голевими епізодами підвів свою команду бразильський захисник «Реала» Роберто Карлос. Режисер декілька разів показував момент, коли останній, не встигаючи за м’ячем, буквально звалив у довгому стрибку португальського півзахисника «Барси» Луїша Фігу і був абсолютно виправдано покараний червоною карткою.

Господарi і в другому таймі повністю домінували. За десять хвилин до фінального свистка бразилець Рівалдо з приголомшуючої подачі голландця Патріка Клюйверта довів рахунок до непристойного — 3:0. Дуже добре провели цей матч брати-близнюки Франк і Рональд де Бури. Голландці, схоже, остаточно закріпилися в основному складі господарів. Володар Кубка європейських чемпіонів вже 16 років не може перемогти в Барселоні.

Завдяки цій красивій перемозі каталонці зміцнили свої лідируючі позиції — 43 очки після 22 ігр. На другому місці поки що «Мальорка» (перемогла вдома «Реал Сосьєдад» — 1:0) — 38 очок. По 37 очок набрали чотири клуби — «Сельта» (Віго), «Валенсія», «Реал» і «Депортіво» (Ла-Корунья). Отримавши предметний урок від своїх вічних непримиренних суперників, футболісти «Реалу» не в кращому настрої готуватимуться до найближчої гри національної першості з «Атлетік» (Більбао) і до матчу 1/4 фіналу Ліги чемпіонів з київськими динамівцями. Наступний, 23-й тур Прімеро відбудеться 21-22 лютого.

Наставника мадридського «Атлетіко» італійця Арріго Саккi звільнено президентом клубу Хесусом Хилем зі свого поста після домашньої поразки столичних футболістів від барселонського «Еспаньола» — 1:2. У спорі бомбардирів лідирують двоє футболістів — Рівалдо і Рауль («Реал») — по 13 м’ячів. 12 м’ячів на рахунку панамця Делі Вальдеса з «Ов’єдо».

ФРАНЦІЯ

У національній першості чемпіонів світу знову відбулася зміна лідера. Команди, які розіграють у цьому сезоні «золото» — «Бордо» і «Марсель» знову помінялися місцями. Бордосці в домашньому поєдинку з «Бастією» (2:0) виглядали непереконливо, але в черговий раз їх виручила зв’язка двох забивних нападаючих Сильвен Вільтор — Ліліан Лаланд. У цій грі двічі відзначився Вільтор, і тепер він iз 17 м’ячами зміцнив свої позиції в спорі бомбардирів. У Лаланда на рахунку — 14 м’ячів.

Кращий бомбардир марсельців Флоріан Моріс (11 м’ячів) у виїзній грі з «Тулузою» не зумів «розпечатати» ворота суперників, як і його одноклубники — 0:1 і до 26 лютого, коли відбудеться 25-й тур першості, лідером буде «Бордо». Цей клуб повинен довести свої претензії на чемпіонство у виїзній грі з амбіційним і непоступливим «Нантом». А поки що на рахунку «Бордо» — 52 очки, на одне очко менше у «Марселя». «Ліон» iз 41 очком йде на третьому місці (в 24-му турі завдяки двом м’ячам Алена Кавельї цей клуб переміг «Нант» — 2:1). По 38 очок набрали два клуби — «Монако» й «Нант». Монегаски перемогли «Ренн» — 2:1. Три матчі цього туру («Страсбур» — «Осерр», «Нансi» — «Мету» і «Сошо» — «Гавр») не відбулися через сніжні замети.

ІТАЛІЯ

Боротьба за «скудетто» починає з кожним туром загострюватися. «Фіорентина» з втратою через травму аргентинського форварда Габріеля Батістути, швидше за все не зможе скласти конкуренцію римському «Лаціо», «Мілану» і «Пармі». Що значить для «фіалок» південноамериканець, показав виїзний матч iз «Удінезе». Протягом усієї гри гості тільки відбивалися, блискуче стояв у «рамці» Франческо Тольдо, але на 80-й хвилині уругвайський нападаючий господарів Роберто Соса приніс їм три очки й перемістив «Фіорентіну» на друге місце в турнірній таблиці. Також серйозною втратою для цієї команди стала відсутність бразильця Едмундо, який скористався пунктом контракту, що дозволяє йому відправитися на щорічний карнавал до Ріо-де-Жанейро. Він знехтував інтересами команди й усе-таки поїхав на батьківщину. «Лаціо» розійшовся миром (0:0) з «Кальярі» і наздогнав флорентійців — у обох команд по 42 очки, але завдяки кращій різниці римляни очолили гонку за чемпіонський титул.

На третьому місці йде «Мілан» (40 очок) який вдома насилу переміг «Венецію» — 2:1. Не втратила шансів на «золото» «Парма» (38 очок), за доданий суддею час вона врятувала гру з «Болоньєю» — 1:1. У спорі бомбардирів як і раніше лідирує Батістута — 18 м’ячів. 14 м’ячів на рахунку гравця «Парми» Ернана Креспо.

Сергій МАХУН, «День»
Газета: 
Рубрика: