Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Конкурс перший і не останній

31 січня, 2002 - 00:00

Те, що конкурс не стане якоюсь тимчасовою акцією, підкреслив міністр культури і мистецтв України, заслужений діяч мистецтв України Юрій Петрович Богуцький. Хоча й раніше надавалися гранти Президента на втілення окремих творчих проектів, а в регіонах проводилися локальні фестивалі й конкурси з різних жанрів, масштабної державної програми підтримки творчої молоді досі не було. Втілення ж її в життя дозволить надавати обдарованим молодим людям різні види допомоги — як творчої, так і соціальної (працевлаштування, матеріальне заохочення у вигляді премій тощо). Знову повернуться у суспільну практику огляди творчої молоді, що не проводилися вже два десятиліття. А наступного року відбудеться Форум творчої молоді, що спонукатиме його учасників до активних дій по втіленню найбільш прогресивних і плідних неординарних мистецьких ідей. Сприятиме цьому й громадська міжспілчанська організація творчої молоді, яку планується створити.

Про велику увагу, яка надавалася проведенню нинішнього конкурсу, свідчив навіть сам склад журі, в якому працювали такі відомі митці, як народні артисти України, лауреати Національної премії ім. Т. Г. Шевченка композитор Ігор Поклад (голова журі), Мирослав Вантух і Анатолій Паламаренко, народні артисти України Іво Бобул, Ян Табачник, Борис Заєць.

Аналізуючи розвиток різних мистецьких жанрів, члени журі відзначили, що не був представлений конферанс, та й у розмовному жанрі не знайшлося претендентів на високі нагороди. А от вихованці столичного коледжу естрадного та циркового мистецтва показали стільки оригінальних, зроблених на високому художньому рівні номерів, що закономірними були висловлені на прес-конференції думки про надання йому статусу вищого навчального закладу та створення із його вихованців Молодіжного цирку (чи, можливо, молодіжного естрадно-циркового колективу).

Справжнім відкриттям фестивалю стали володарі гран-прі Президента України Олена Добрицька — солістка заслуженого колективу України зразково- показового оркестру Збройних сил України, ілюзіоністи Олена та Віталій Горбачевські — випускники Київського державного коледжу циркового та естрадного мистецтва, та справжні майстри акапельного співу — вокальний ансамбль «Екіпаж» Харківського військового університету.

Людмила ЖИЛІНА
Газета: 
Рубрика: