Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Контрасти Наталії Гури

24 квітня, 2002 - 00:00

У Києві відкрився цикл концертів «Зірки українського джазу». Головне завдання акції — дати можливість талановитим українським музикантам показати своє мистецтво. Адже, як вважає директор школи джазової та естрадної майстерності Петро Полтарєв: «Наша публіка доросла до сприйняття джазу. Є запитаність, є люди, які хочуть слухати цю музику».

Цикл відкрила відома українська джазова і блюзова співачка Наталія Гура. Джаз вона співає з 19 років, і з тих пір неодноразово завойовувала лауреатство на багатьох міжнародних і національних фестивалях і конкурсах, серед яких Московський фестиваль естрадної пісні «Новые имена», Київський джазовий фестиваль- конкурс «Голосієво» та інші.

Наталія Гура артистична і граціозна. Вона закінчила КНУ культури і мистецтва за спеціальністю диригент хору. Працювала у хоровій капелі «Думка», виступала разом з групою «Cotton fields» у київському клубі «Body Guy». Вона прекрасно взаємодіє зі своїм глядачем, її діапазон величезний: від хриплого голосу — у чисте і граціозне соло.

Проект «Наталiя Гура і друзі» спрямований на залучення талановитих музикантів до роботи зі співачкою для розвитку джазу в Україні. У дуеті з одним iз друзів — відомим джазовим музикантом та аранжувальником В’ячеславом Полянським — Наталія відкрила перший концерт циклу у стінах великого залу Музичної академії. «Спірічуелс», твори кінця XIX ст., прекрасно сприйнялися залом у виконанні дуету Гури і Полянського.

Акомпанували Гурі також «Тріо Тимура Полянського» (фортепіано, ударні, контрабас). Репертуар, фактично, формувався з композицій класичного джазу. Вальс Шопена, п’єсу «Мона Ліза» зал супроводжував оваціями.

«Тріо Олександра Сорацького» також є серед друзів Гури. Саме під їх акомпанемент вона виконала джазові композиції з індійським відтінком. Вокальний діалог Наталії Гури та Олексія Тузова приємно здивував глядачів.

Протягом концерту «Леді джазу України» змінила безліч образів. Після антракту Наталія Гура перевтілилася у справжню «леді блюз». Разом з групою «Cotton fields» і духовою групою Максима Котичева вона відіграла другу частину концерту. Динамічність і контрастність блюзових композицій підтримувалася наявністю різноманітних інструментів, починаючи від гітар, саксофона і закінчуючи тромбоном і роялем.

У фіналі — аплодисменти і безліч квiтiв.

Проект «Зірки джазу України» — це лише поштовх для розвитку і загального визнання якісної музики у нашій країні. У рамках проекту плануються концерти не лише у межах України, але і за кордоном.

Настя ШКІТІНА Фото Анатолія МЕДЗИКА, «День»
Газета: 
Рубрика: