Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Корисне чи шкідливе?

27 січня, 2011 - 00:00

Десять продуктів, якими ми найчастіше отруюємося.

Список здається дивним і парадоксальним. Ось як, скажіть на милість, можна отруїтися пучком свіжої петрушки або апельсином? Проте, їх вживання може не минутися безслідно, і саме в зимовий період. У чому тут справа? Зелень є абсолютним лідером по кількості отруєнь. Виявляється, шкідливі бактерії і віруси в зелень потрапляють із грунту і добре зберігаються на рослинах. Учені відзначають, що ці продукти їсти все ж таки можна (і те добре!). Та до їхнього вибору треба ставитися дуже уважно. Що це означає — не зовсім зрозуміло. Роздивляйся чи не роздивляйся — все одно нічого, окрім пучка зелені, не побачиш. Утім, особливо недовірливі можуть виростити ту ж зелень на власному підвіконні. Медики радять: перед споживанням зелень потрібно замочити мінімум на 20 хвилин, після чого промити у проточній воді, medpluse.ru. А також — необхідно мити руки і ножі після роботи з кожним продуктом, використовувати окремі дошки для обробки.

Після абсолютної першості перше місце в рейтингу зайняли ковбаса і сосиски. Це пов’язано з тим, що частенько в ковбасі натуральне м’ясо замінюють коктейлем з сої, крохмалю, сполучної тканини, сала, жиру, шкури, плюс добавки з кодом «Е».

На другому місці — маслини. Особливо уважно треба ставитися до покупки чорних маслин, оскільки часто ще зелені плоди фарбують глюконатом заліза в чорний колір. Зайве захоплення фарбованими маслинами може призвести до надлишку заліза в організмі.

Картопля теж небезпечна — цей продукт має здатність вбирати патогенні мікроби. Особливо виразно даний ефект спостерігається в стравах з великою кількістю інгредієнтів, наприклад, в салатах «олів’є», «мімоза» й інших.

Сир може містити в собі патогенні бактерії, особливо якщо він зроблений з непастеризованого молока в домашніх умовах.

Морозиво теж таїть в собі приховану небезпеку, тому що посудини для зберігання морозива, що продається на вагу, не завжди миють ретельно. В ньому розмножуються сальмонела, стафілокок, лістерия. У копченині може бути багато канцерогенів і консервантів, а яйця небезпечні через птахів. Сальмонела живе в травному тракті тварин і потрапляє в організм людини при неналежній обробці страв.

Помідори теж нерідко стають причиною отруєння, оскільки бактерії проникають через пошкоджену шкірку помідорів. У помідорах розмножуються сальмонели і норовіруси.

Багато патогенних мікроорганізмів прекрасно зберігаються і навіть розростаються в умовах зимового зберігання. Знищити їх можна лише витонченим способом — мити, мити, мити, чистити і обробляти. Інакше... Симптоми кишкового грипу нагадують отруєння: нудота, пронос, блювота, слабкість. Викликайте лікаря! Потрібно дотримувати правил зберігання і розміщення продуктів в холодильнику. Перш за все не зберігайте початі консерви, окрім тих, на етикетках яких спеціально обумовлено зберігання при низьких температурах. Після обробки м’ясо і рибу потрібно покласти в піддон під морозильною камерою, де завжди підтримується мінусова температура. Аби м’ясо і риба не підсихали і не зневоднювалися, їх доцільно загорнути в целофан або помістити в пакет з поліетилену. При зберіганні сирів слід пам’ятати, що їм притаманний різкий запах, який може передаватися іншим продуктам. Аби уникнути цього, сири зберігають в целофанових або поліетиленових пакетах. Загорнутими варто зберігати масло і жири, оскільки вони дуже сприйнятливі до запахів.

Крем, торти з кремом і пироги з начинками, що швидко псуються, слід зберігати при температурі не вище 1°С, а інші вироби з тіста — при температурі від 4° до 5°С. Яйця, молоко і інші молочні продукти краще всього зберігати при температурі від 3° до 6°. Овочі доцільніше зберігати при температурі 3°-7° в спеціальних посудинах з кришками на дні холодильника. Кришка допоможе зберігати необхідну вологість, а тому не слід витирати з неї краплі вологи. Там же можна зберігати фрукти і ягоди, за винятком бананів, для яких потрібна температура не менше 11°. Ягоди краще зберігати немитими у вологонепроникній упаковці. Мінеральні лікувальні води не треба сильно охолоджувати, аби вони не втратили свої лікувальні якості. Вино краще тримати в темній прохолодній коморі, а в холодильник ставити лише для охолоджування перед тим, як подати на стіл.

Ірина САВЧЕНКО
Газета: 
Рубрика: