Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Краща «Аїда» живе в Києві!

На Міжнародному конкурсі молодих вокалістів Operalia перемогла наша землячка
24 грудня, 2008 - 00:00
ОКСАНА КРАМАРЬОВА — АЇДА

Цей конкурс щорічно проводить відомий іспанський співак Пласідо Домінго. Цього разу вокалісти змагалися у м. Квебеці (Канада). Солістка Національної опери України Оксана Крамарьова завоювала другу премію і приз глядацьких симпатій. До речі, торік такої нагороди у Парижі (там тоді проходив конкурс) був удостоєний її колега, тенор Дмитро Попов. До оргкомітету Operalia-2008 було надіслано понад 800 аудіо- та відеокліпів, але журі відібрало для участі в конкурсі лише 44 виконавці. Співаки прилетіли з Америки, Австрії, Греції, Мексики, Італії, Іспанії, Австрії, Росії, України (до речі, була ще одна українка (меццо-сопрано), котра живе у Швеції). На першому й другому турах виконавцям акомпанувала чудова піаністка Ніно Санікідзе (американка грузинського походження), яка зараз працює в Лос-Анджелесі, в Академії молодих виконавців. На третьому турі оркестром диригував сам Пласідо Домінго.

Оксана Крамарьова виконувала арію Аїди з однойменної опери Дж. Верді, завоювавши друге місце (до виступу на конкурсі співачку підготували педагоги — професор Людмила Цуркан і концертмейстер Костянтин Фесенко). Першу премію було присуджено талановитій співачці Марії Кацарава з Мексики.

Цьогоріч був дуже сильний склад учасників, особливо серед жінок. Члени журі зізналися, що їм було непросто визначити кращих серед кращих співаків. Після конкурсу директор оперного театру Гранд-опера у Квебеці запросив Оксану Крамарьову та ще трьох вокалістів узяти участь у гала-концерті.

Нагадаймо, 2004 року Оксана Крамарьова, солістка Національної опери України, завоювала першу премію Міжнародного конкурсу ім. О. Солов’яненка. Рік по тому співачка перемогла на Міжнародному конкурсі вокалістів Олени Образцової у Санкт-Петербурзі. Разом із Імператорським Михайлівським театром вона гастролювала в Японії, де виконувала партію Ярославни в опері «Князь Ігор» Бородіна. У червні 2008 року Образцова запросила Крамарьову виконувати партію Лізи з «Пікової дами» Чайковського у програму «Моя тисячна зустріч із моєю Графинею», де Оксана виконувала партію Графині. Нещодавно молода співачка повернулася з Москви, де брала участь у концерті, присвяченому 45-й річниці творчої діяльності Олени Василівни Образцової.

Ігор ОЛЕКСАНДРОВ, фото автора
Газета: 
Рубрика: