Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

«Лірика музейних фондів»

Так називається виставка, яка відкриється 14 лютого в Києві
31 січня, 2019 - 10:52
В МАЙСТЕРНІ. АВТОПОРТРЕТ З ДОНЬКАМИ. КРАСНА ТЕТЯНА / ІЛЮСТРАЦІЮ НАДАНО МУЗЕЄМ СУЧАСНОГО МИСТЕЦТВА УКРАЇНИ

Експозиція буде представлена у Музеї сучасного мистецтва України — декоративно-прикладне мистецтво, живопис, графіка і скульптура 65-ти майстрів різних мистецьких шкіл і напрямів. Кожна з робіт має свою унікальну індивідуальність.

Не залишить байдужими творчість Миколи Бабака  (1954) — живописця, літератора і колекціонера, який закоханий у рідний край та історичну спадщину. Валерій Басанець (1941) — художник, який працює в галузях живопису, графіки, скульптури є одним із активних учасників нонконформістського руху Одеси. Керамічні «закарпатці» Магдалини Белень (1951), яку називають «майстринею-чарівницею», викликають посмішку, а роботи сповнені життєвої мудрості й гумору. Микола Білик (1953) — знаний скульптор і педагог (доцент Київського інституту декоративно-прикладного мистецтва і дизайну ім. М. Бойчука). Його пам’ятники княгині Ользі з фігурами Кирила, Мефодія та Андрія Первозванного, Ярославу Мудрому біля Золотих Воріт, Архангелу Михаїлу та ін. уже є візитівкою нашої столиці. На виставці представлена робота «Обійми» — тепла і затишна. Лариса Бровді  (1939) — українська художниця, яка віддала перевагу роботі над гобеленами. Її поетичному мистецтву  притаманна гармонія та врівноваженість композиції, високий естетичний смак. Анатолій Буртовий (1961) — живописець, графік. Захоплюється історичною тематикою — епохою Трипільської культури, давньоукраїнськими міфами та легендами. Микола Вакер (1897—1987) — художник, графік, представник Паризької школи українського мистецтва. Геннадій Гармидер (1945) — графік, живописець, книжковий ілюстратор, майстер екслібрису. Працює в техніці олійного живопису, офорту та інших графічних техніках. Майстер є автором натюрмортів, чудових портретів як своїх сучасників, так і романтичних вигаданих персонажів. Михайдо  Дерегус  (1904—1997) — графік і живописець, що працював в області портрету, пейзажу і побутового жанру, а його ліричні образи відрізняються тонкістю і ніжністю. Ернест Котков (1931—2012) — художник-графік. У радянські часи митця назвали «абстракціоністом, формалістом і космополітом». Його шлях у мистецтві — це шлях людини, котра в основу свого життя поклала подолання стереотипів, переборення себе, матеріалу, консерватизму школи, нерозуміння влади. Роман Сельський (1903—1990) — художник-імпресіоніст. Рельєфність форм, фактурність, вдало підібраний колорит робіт надзвичайного майстра є окрасою музейної колекції...

Список авторів вернісажу «Лірика музейних фондів» — довгий і хочеться уважно роздивитися кожний експонат! Як зауважують організатори, мистецтво — це велика магія і пересвідчитись у цьому можна завітавши до музею. На відкритті виставки ліричний настрій додасть музика, яка лунатиме у виконанні лауреатів міжнародних конкурсів під керівництвом Павла Колпакова.

Вернісаж триватиме до 17 березня.

Тетяна ОНИЩЕНКО
Газета: 
Рубрика: