Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Ліванські митці за мир в Україні!

У Бейруті представили благодійний проєкт
29 червня, 2022 - 22:58

Напередодні Дня Конституції України, 27 червня, у столиці Лівану Бейруті відбулася презентація благодійного проєкту "Ліванські митці за мир", в якому взяли участь 20 ліванських художників. Його мета — зібрати кошти для допомоги українським дітям, які постраждали через війну росії проти України.

Культурна дипломатія має подвійний ефект. З одного, боку терапевтичний — через засоби мистецтва. А з іншого — в умовах війни в Україні — вона дає можливість висловити свою підтримку та запропонувати практичну допомогу.

Ліванці вже вкотре, впродовж усієї війни і з початку повномасштабного вторгнення росії, виявляють особливу солідарність з українцями. На цей раз — понад 20 митців зголосилися взяти участь у проєкті на підтримку українських дітей, тобто подарувати свої картини та скульптури для їх продажу на благодійному аукціоні.

Зокрема це ліванські художники Афаф Садер, Адхам Алдімашкі, Жорж Матар, Хусейн Хусейн, Джозер Фалугі, Магда Шаабан, Маха Абу Шакра, Мустафа Обеід, Сурайя Халаль, Йоланда Науфаль, Ріта Жемайель, Максім К, Таміна Сааде, Маха Шехаде, Марія Рамадан, Софія Рамадан, Лада Рамадан, скульптори Набіль Вегбе та П’єр Карам, а також українсько-ліванська мисткиня Наталія Дзядик-Хабіб. Попри складну логістику, до проєкту долучилося й двоє українських митців. Це Ірина Сушельницька та Михайло Горловий.

  Робота Афара Садера "Brise Rosée", 2018

 

Джозеф Фалугі, "Chanson", 2021

 

Сурайя Халаль, "Hair and Mind", 2018

У своєму вступному слові Посол України в Лівані Ігор Осташ зазначив: "Цей вечір — це ще одне підтвердження міцної українсько-ліванської дружби, вияв співпереживання. Свого часу Україна допомогала Лівану після жахливого вибуху у Бейрутському порту, а сьогодні ліванці допомагають Україні під час російської агресії, і ми їм вдячні за це."

Надзвичайний і Повноважний Посол України в Ліванській Республіці (2016-2022 рр.) Ігор Осташ

Головними партнерами цього проєкту стали Посольство України в Лівані, Українська громада у Лівані та мистецька галерея Exode. Керівниця галереї Крістіан Гостін у своїй промові сказала: "Це велика честь для ліванських митців стати частиною цієї благодійної ініціативи. На жаль, ліванський народ добре знає із власної історії, що війна не приносить нічого, крім смерті і руйнувань. Тож ми сподіваємося, що виставлені мистецькі твори наших художників та скульпторів, які надані для проєкту з любов’ю і щедрістю, справді допоможуть українським дітям."

Керівниця мистецької галереї Exode у Бейруті Крістіан Гостін

Загалом на аукціоні було виставлено 23 полотна та 4 скульптури. У перший вечір вдалося зібрати близько 4000 доларів. Ці кошти призначені для сиротинця з Харкова, який був повністю зруйнований, а діти змушені переїхати на захід України.

До аукціону, а відтак і до тематики, тих проблем, які спричинені війною в Україні, вдалося залучити представників ліванських інтелектуальних кіл, творчу інтелігенцію, дипломатів. Зокрема на презентації були присутні Посли та дипломати з Австралії, Франції, Японії, Данії, Польщі, Чехії, Угорщини, Туреччини, Шрі-Ланки та інших країн. А також — ліванська знаменитість, композитор, віртуоз Мішель Фадель, ліванська піаністка українського походження Тетяна Примак-Хурі та композитор Гутаф Хурі.

За роялем ліванська зірка Мішель Фадель

Справжнім жестом подяки від Посла України стало виконання гімну Лівану, а також пісні "Amara Ya Amara" відомої співачки Fairuz, яка є національним символом для ліванців.

З каталогом виставки можна ознайомитись тут.

 

Андріана Біла
Рубрика: