Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Любовний трикутник і Київ

ICTV приєднався до повнометражного кіно
10 листопада, 2005 - 00:00

«Камера, мотор, почали!» — керує режисер Андрес Пуустусмаа. Фільм, про який далі піде мова — його дебют у повнометражці. Отже, на два місяці (до кінця осені) наша столиця перетворилася на знімальний майданчик для нового українсько-російського повнометражного художнього фільму «Червоні перлини кохання». А сам Київ заявлено одним із дійових осіб мелодрами, яка розігруватиметься через рік на екранах кінотеатрів за всіма законами цього жанру: він кохає її, вона кохає іншого. Плакатимуть, як заявлено, не лише багаті, а всі — по обидва боки екрану. Над проектом працюють компанія «IntWestDistribution», яку представляє Олег Степаненко спільно з російською продюсерською компанією «Фільмоком» на чолі з кінопродюсером Оленою Яцурою.

На знімальному майданчику — людно, й цим дуже переймається режисер. Вiн не дає інтерв’ю, навіть під час коротких перерв на каву. На запитання не відповідає — у нього творчо-загадковий настрій. Каже, що слід швидко знімати, поки ще не сіло сонце. Все інше — потім.

Після тривалих зйомок у передмістях Києва — як-то в Пущі-Водиці та Конча-Заспі, кіноколектив прибув на стадіон «Чайка», аби зняти мотоциклетні перегони, в яких бере участь третій у любовному трикутнику — мотогонщик-екстремал, в якого закохується (з першого погляду) заміжня і дуже приваблива Марія, яку грає російська одеситка Оксана Фандера (відома за фільмами «Статський радник», «Самотнiсть крові», «Дурні вмирають по п’ятницях»). Головну чоловічу роль грає Євген Циганов («Діти Арбату», «Прогулянка», «Колекціонер»).

Сам синопсис стрічки вельми банальний. Він — бізнесмен. Але нехтує послугами літаків «Аерофлоту», пересувається власними. «І хоча у нього роман із секретаркою, — заявлено в прес-релізі, — він кохає свою дружину». Вона — молода і вродлива. Вийшла заміж за його літаки та машини. Але цього недостатньо. Вона хоче дітей. За порадою секретарки вона звертається до бурятського шамана, який дає їй талісман — камінь «Червона перлина кохання», якому властиво притягувати почуття і все таке інше. Отут і починається головне. А що саме — продюсери фільму тримають під великим секретом. Кажуть лише, що в цьому кіно, як і в реальному житті, містика виникає там, де дуже слабкою є справжня віра.

Автор ідеї фільму та креативний продюсер Костянтин Мурзенко каже, що фільм — про вічні цінності: віру справжню і надуману, кохання, смерть, сон... Він прагне змусити людей замислитися про головне. Київ було обрано головним місцем дії тому, що за словами Мурзенка, тут дуже гарно і той, хто приїжджає сюди вперше, назавжди закохується в це місто. «У Москві люди більш стурбовані та нервозні, загальний стрес висне над людьми, а в Києві всі розслаблені, видно, що тут багато закоханих і люди більш відкриті, делікатні, галантні,» — сказав Мурзенко «Дню».

Один з продюсерів фільму — Олександр Богуцький (від телеканалу ICTV, якому належатиме право на перший ТБ-показ фільму) каже, що цей спільний проект мало не єдиний, де українського буде справді багато. «Київ як місто давно вже не був героєм фільмів», — зазначив він. Однак за власними спостереженнями, можна стверджувати, що, окрім частини бюджету (весь бюджет складає 1,5 млн. доларів) та зйомок суто в Києві та передмістях, навряд чи варто очікувати ще щось українське — в фільмі грають російські актори і говорять вони російською мовою. Хоча багато хто стане стверджувати, що розповіді про кохання не мають географічного місцезнаходження та мовних бар’єрів.

Ольга ВАСИЛЕВСЬКА, «День»
Газета: 
Рубрика: