Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Мама з будівництва

9 вересня, 1998 - 00:00

Воно — тигреня, яке народилося недавно у Миколаївському зоопарку. Начебто і батьки у нього — амурські тигри Урсула і Пузир — хороші, люблять одне одного, та от до дітей ставлення наплювацьке. Від першого свого тигреняти Урсула відмовилася у березні: його штучно вигодовували працівники зоопарку, а нещодавно відправили до Москви: буде артистом. Другий ощен також був невдалим: одне тигреня народилося мертвим, друге померло невдовзі після пологiв від патології. До останнього матуся проявляла материнські почуття — облизувала, годувала, доглядала — недовго, і незабаром відмовилася від нього.

Готові до такого повороту подій працівники зоопарку терміново шукали сурогатну матір: обзвонювали собачі розплідники. Годуюча сука знайшлася у міліціонерів, але цей варіант не підходив: кавказька вівчарка — собака злісна, хтозна що у неї на умі. Зате міліціонери підказали, що на одному з будівництв днями ощенилася тамтешня двірняга.

Лада погодилася одразу — покірно сіла в машину, куди посадили її цуценя. У зоопарку їх оселили у відділі хижих — виділили окрему клітку по сусідству з лисицями, вовками та іншими собачими родичами. Незабаром принесли тигреня. До пасинка собака спочатку поставилася недовірливо, і тоді довелося піти на хитрість: вичовгати тигреня, даруйте за натуралізм, в сечі щеняти. Лада одразу визнала годованця: облизала його і прийняла.

Так і живуть: двірняжка Лада та її діти: щеня і тигреня. Лада виявилася люблячою зразковою матір’ю, і залишає дітей лише раз на день, коли виходить на прогулянку. Тигреня ж цілими днями сидить у темній клітці, в умовах, наближених до реальних: у дикій природі тигренята мають звичку виповзати на сонце з лігва лише через кілька тижнів після народження.

До речі, прийомний син Лади став 27-м амурським тигром, народженим у Миколаївському зоопарку.

Данило КЛЯХІН, Миколаїв
Газета: 
Рубрика: