Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Місія порятунку рукокрилих

На Хортиці волонтери випустили на волю 400 кажанів, реабілітованих зоозахисниками
4 квітня, 2017 - 17:21
ФОТО НАДАНО АВТОРОМ

Історія цих рукокрилих малюків набула великого розголосу. Нагадаємо, в січні цього року одна запорізька родина робила ремонт у своїй квартирі. Розбивши бетон, робітники знайшли колонію з 600 кажанів. Не маючи змоги просто викинути малечу, люди зателефонували відомому зоозахиснику Олесі Кулик і попросили забрати кажанів в необхідні для них умови.

«Було зрозуміло, що все треба робити дуже швидко, — згадує той день Олеся КУЛИК. На допомогу кажанам дівчина мчала на таксі через усе місто. — На жаль, коли я приїхала, вже було багато мертвих кажанчиків. Ми поштучно діставали живих та мертвих. Пакували в коробки та клеїли їх скотчем. Після пакування стало зрозуміло, що вижило всього близько 400 рукокрилих. Інші тварини померли від перепаду температури».

Кажанів дівчина привезла до себе додому і почала лікування. Пізніше колонію ушанів вона передала в єдиний в Україні центр реабілітації рукокрилих у Харкові. Після кількох місяців лікування та вигодовування малечу знову привезли до Запоріжжя, аби випустити у природну сферу проживання.

Аби побачити цю незвичну подію на власні очі та взяти в ній участь, на Хортицю з’їхались сотні запоріжців. Люди приходили цілими родинами. Під’їзди до острова були заставлені припаркованими автомобілями. Поки вони чекали настання темряви, коли і мали випустити на волю кажанів, кожен охочий міг подивитись на зграю зблизька, погодувати їх личинками та прогулятись по Хортиці.

Тим часом зоозахисники розповідали про особливості кажанів, що вони люблять, як живуть, чим корисні для природи. «Для порятунку  цих кажанів були витрачені тисячі гривень, — розповів керівник центру реабілітації рукокрилих Антон ВЛАЩЕНКО. — Однак ці кошти витрачені не дарма. Адже тільки за літо 400 запорізьких кажанів знищать 400 кілограмів  шкідливих комах. Цим самим вони підтримують природний баланс». Також Антон Влащенко повідомив, що найближчим часом кажани мігрують із Запоріжжя на північ та здолають від 350 до 500 кілометрів. Адже вони люблять більш помірну температуру повітря. Але вже восени знову повернуться на Дніпровські пороги.

О сьомій годині вечора настав урочистий момент — довгожданий випуск на волю. Перед волонтерами навіть вишикувалась чимала черга. Тамуючи подих та з надзвичайною обережністю маленьких пухнастих тваринок взяли на руки всі охочі. Відкриваючи долоні, кажанів випускали у покраплене першими зірками небо. На секунду затримавшись в людських руках та вдихаючи тепле весняне повітря, ушани розправляли свої широкі крильця за злітали в небо.

Після завершення церемонії випуску запоріжці дякували зоозахисникам за їхню нелегку працю та жертвували гроші на допомогу іншим тваринам.

Всього в цей день було зібрано орієнтовно тисячу гривень, які буде використано на стерилізацію бездомних тварин.

Яна МІЛАНОВА, Запоріжжя
Газета: 
Рубрика: