Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

«Моя чарівна країна»

Під такою назвою у галереї «АВС-арт» представлені роботи художника з Одеси Сергія Кириченка
10 травня, 2016 - 15:56
ЖИВОПИС СЕРГІЯ КИРИЧЕНКА — ЦЕ НЕЗБАГНЕННИЙ СВІТ КОМПОЗИЦІЙ-ЛАБІРИНТІВ, ДЕ ТЕНДІТНІ ОРХІДЕЇ ТА КВІТУЧІ КАКТУСИ, ПІВНИКИ Й БАНАНИ, ДИВОВИЖНИЙ САД, СПРАВДІ — ЧАРІВНА КРАЇНА... / ФОТО НАДАНО ГАЛЕРЕЄЮ «АВС-АРТ»

Це експозиція феєрично-яскравих квіткових натюрмортів героя Майдану, одеського художника Сергія Кириченка. Барвиста «хвиля оптимізму» підтверджує аксіому: трагедія, сумніви, тривоги та духовне зміцнення й відродження пов’язані між собою законами гармонії.

Сергій брав безпосередню участь у подіях, які змінили долю України, із січня до липня 2014-го, і саме тоді відчув, що таке справжнє братерство воїнів. Йому випало пережити тяжке отруєння нервово-паралітичними газами, пройти полон і тяжку хворобу, від якої він досі має лікуватися. Напевно, такий суворий життєвий досвід мав би зламати людину, а вийшло навпаки... Живопис Сергія Кириченка — це незбагненний світ композицій-лабіринтів, де тендітні орхідеї та квітучі кактуси, півники й банани, дивовижний сад, справді — чарівна країна...

Хист до малювання виявився помітним у нього вже у зрілому віці, коли після металургійного технікуму він поїхав із рідного Нікополя до Одеси поступати до славетної «Греківки». До подій Майдану Сергій писав абстрактні полотна, а нині — експериментує з різними техніками і матеріалами, використовуючи гуаш та олію.

Відкрита й щира декоративність картин художника захоплює: всі твори Сергія втілюють силу протистояння — мовляв, життя тебе стискає, а ти не здаєшся, все одно прагнеш до розквіту. Тож на картинах молодого художника ми бачимо чарівний заквітчаний край, сповнений життєрадісності, тепла, ніжності, — як подолання темної доби не лише автором, а й усією країною.

— Картинам Сергія Кириченка притаманний оптимізм, — розповідає організатор виставки Алла МАРИЧЕВСЬКА. — Коли відбувалися події Майдану, мені якось зателефонували і сказали, що Сергій — у дуже тяжкому стані, його витягнули з полону, треба допомогти з лікуванням. Сергій — дуже сильна людина, бо навіть ледь живим він більше турбувався не за своє здоров’я, а за іншу людину. І потім, коли через слабкий фізичний стан він не міг бути поряд з бойовою «сотнею», він не полишив своєї активної позиції і з бойових подій перейшов до творчості. Він малював щити і каски, арсенальний інтер’єр навколо кафе. Цей дух визвольної боротьби дуже сильний у наших чоловіках, і, розглядаючи твори Сергія, я пригадую епоху Розстріляного Відродження — він, як і митці тієї доби, теж має особливий «трагічний оптимізм», що закладений в українській ментальності.

Виставку можна побачити до 28 травня.

Олена ШАПІРО
Газета: 
Рубрика: