Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

МОЗАЇКА

22 листопада, 2007 - 00:00

Сирище

Гігантська голова сиру, виготовлена Алтайським маслосирзаводом, важить 721 кілограм, повідомила РІА «Новости» прес-секретар «Алтайського ярмарку» Ірина Гапонова. Заявка до Книги рекордів Гіннесса зафіксована. Довжина кола сирної голови — 3,7 метра, діаметр — 1,06 метра, висота — 0,71 метра. Гігантську голову зварили ще в серпні, але до листопада вона була в стадії визрівання. Сир «Гігант» був представлений у Барнаулі на фестивалі «Свято сиру», тут же сплели найдовшу в світі сирну кіску. Довжина сирної кіски становила 16,61 метра, вага — 17,3 кілограма.

Алігатор... на пляжі

Півтораметрове дитинча широкомордого каймана виявили на пляжі респектабельного району «Барра да Тіжука» в західній частині Ріо-де-Жанейро. Найближчу ділянку берега негайно оточили, передає РІА «Новости». Коли на місце прибули рятувальники, перелякана тварина втекла в море, й щоб упіймати рептилію, службі порятунку на воді та пожежної охорони знадобилося понад чотири години. За словами зоологів, упійманий алігатор належить до зникаючого виду й мешкає в прісних водах. Його могло винести в море з найближчої затоки через зливи, що тривають у Ріо-де-Жанейро вже декілька днів. Тварина, коли її ловили, пережила сильний стрес, у неї зламана задня лапа. Алігатора доправили на лікування до реабілітаційного центру зоопарку Ріо-де-Жанейро.

Бережіть чоловіків

Група активістів в Індії вимагає створити міністерство із захисту прав чоловіків, передає Індо-азіатська служба новин.

«Чоловіки роблять найнебезпечнішу і найважчу роботу в суспільстві, 82% податків у країні платять чоловіки, але за останні 60 років жоднен рупій не було направлено на поліпшення їхнього становища», — заявив активіст неурядової організації «За порятунок індійської сім’ї» Сваруп Саркар. Він вважає несправедливим, що жінки все частіше відступають від традиційної ролі господині дому і влаштовуються на роботу, де конкурують із чоловіками, тоді як «суспільство відмовляється звільнити чоловіків від їхніх традиційних обов’язків із захисту й забезпеченню жінок, дітей і людей похилого віку», пишуть РІА «Новости». Захисники прав чоловіків вважають особливо обурливими й дискримінаційними індійські закони про боротьбу з вимогою посагу, про захист жінок від домашнього насильства, про розлучення та низку інших. На їхню думку, багато жінок дуже часто зловживають ними. Вони також указують на високий рівень самогубств серед одружених чоловіків. А ось відома індійська активістка в інтерв’ю агентству відкинула вимоги членів організації «За порятунок індійської сім’ї» як безпідставні.

Заборона на «Вікипедію»

Міністерство юстиції Нідерландів тимчасово заборонило своїм співробітникам, яких нараховується 30 тисяч чоловік, користуватися онлайн-енциклопедією Wikipedia. Як повідомляє lenta.ru, посилаючись на Associated Press, заходи були вжиті після того, як журнал Intermediar опублікував дані про редагування понад 800 статей Wikipedia з комп’ютерів міністерства. За інформацією видання, велика частина виправлень не викликає заперечень, однак виправлення вносилися і в матеріали політичних партій, а також у статті про фігурантів карних справ. Низка змін, які внесені співробітниками відомства, носить непристойний характер. Як приклад наводиться редагування статті про покарання, яке встановлено для члена голландської королівської родини за перевищення швидкості. Спочатку в тексті йшлося про те, що винуватця інциденту «не позбавили водійський прав», однак хтось із міністерства дописав: «Як це зазвичай буває в подібних випадках». «Заборона буде діяти, доки ми проводимо внутрішнє розслідування — скільки і яким чином наші співробітники використовують Wikipedia, і що ми можемо з цим зробити, — заявив представник міністерства. — Цілком зрозуміло, коли людина редагує статтю про свого улюбленого футбольного гравця під час обідньої перерви, однак, очевидно, що в робочий час не треба займатися негідними та непристойними речами». У публікації Intermediar зазначається, що службовці інших голландських відомств також помічені у виправленні статей Wikipedia, однак, більше за все, «редакторів» виявилося саме у Міністерстві юстиції. Енциклопедія дає можливість анонімного редагування, однак IP- адреса відвідувача та час виправлення завжди фіксуються.

Газета: 
Рубрика: