Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

МОЗАЇКА

11 серпня, 2009 - 00:00

Коти й кішки: лівші й правші

Виконуючи складні дії, кішки вважають за краще користуватися правою передньою лапою, а коти — лівою, з’ясували британські біологи. Їхнє дослідження опубліковане в журналі Animal Behaviour, повідомляє lenta.ru з посиланням на New Scientist. Науковці вивчили звички 42 домашніх вихованців — 21 кішки й 21 кота. Зокрема, досліджувалося, як тварини намагаються виловити рибу, що плаває в посудині з вузьким горлом, в яку не пролізає голова. 20 кішок з 21 вважали за краще використати для ловлі риби праву лапу. Самці ж діставали здобич лівою лапою, тільки один з них однаково добре оперував обома лапами. На думку авторів, право- й ліволапість котів визначають гормони, впливу яких зазнають самці й самиці в ембріональному періоді. Одне з попередніх досліджень показало, що «ліворукість» визначає високий рівень тестостерону, з яким тварини «стикаються» ще до народження. Варто зауважити, що при виконанні простих дій коти й кішки однаково успішно користуються обома передніми лапами. Переваги у використанні конкретної лапи виявляються лише при складніших завданнях.


Жінки гарнішають

Фінські вчені виявили дивну особливість розвитку людини. Вони з’ясували, що жінки в процесі еволюції стають дедалі гарнішими, тоді як чоловіки — ні. Про дослідження наукової групи з фінського Гельсінського університету, повідомляє newsru.com з посиланням на лондонський тижневик Sunday Times. Вчені підрахували, що крім того, що жінки з кожним поколінням стають дедалі гарнішими, у вродливих жінок на 16% більше дітей порівняно зі середньосвітовим показником. І при цьому в них народжується більше дівчинок, ніж хлопчиків. Таким чином, зазначають дослідники, з кожним поколінням тенденція збільшення кількості красивих жінок посилюється. На думку вчених, дані цього дослідження можна пояснити тим, що у вродливої дівчини більше можливостей для вибору партнера, а отже й більше можливостей успішніше влаштуватися в житті й влаштувати своїх дітей. Що стосується чоловіків, то, як зазначає Sunday Times, в якому вигляді вони вийшли з печери на зорі людства, такими й залишилися по сьогодні. Краса супутника життя для жінки не головне, її брак компенсується матеріальним достатком, зазнає тижневик.


Класика й графіті

Влада міста розташованого в британському графстві Кент міста Дартфорд за допомогою класичної музики досягла зменшення кількості настінних розписів у підземному переході під міським парком. Заразом підлітки, яким, вочевидь, докучає музика австрійського композитора Густава Малера, що транслюється через гучномовці, перестали збиратися в переході, й городяни відчули себе там у більшій безпеці, пише The Daily Telegraph. У майбутньому влада Дартфорда має намір доповнити трансляції Малера музикою Моцарта, Генделя й інших композиторів. А графітистам запропоновано розмальовувати сусідній скейт-парк. У сусідньому Нортфліті власники магазинів Co-op також відганяють компанії молоді від стін класичною музикою, а в містах Блекберн і Барнлі в такий же спосіб виганяють підлітків з підземних переходів. Про аналогічний вдалий досвід нещодавно повідомляла новозеландська влада.

Газета: 
Рубрика: