Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

МОЗАЇКА

24 грудня, 2008 - 00:00


Різдвяні пісні від... котів і собак

Музичні проекти «Jingle Cats» і «Jingle Dogs» створено в США 15 років тому. Автор ідеї — американський композитор Майк Спалла — говорить, що все починалося як жарт. А через декілька років продаж компакт-дисків із записом різдвяного котячого нявчання перевищив два мільйони примірників. Рік тому Спалла вирішив випустити ще й збірник відеокліпів, повідомляють РІА «Новости». Технологія роботи над музичними композиціями досить складна. Роками Майк Спалла записує гавкаючих собак і нявкаючих котів і збирає широку бібліотеку звуків. Потім соло різноголосих співаків мікшують і, таким чином, створюють різдвяну пісню.

До Різдва 2008 року коти і собаки підготували нову музичну програму. «У неї ввійшли кращі різдвяні пісні, — говорить автор проекту. — Більшість із них були написані сотні років тому, їх люблять усі. А пісні в такому оригінальному виконанні ще й руйнують мовний бар’єр, оскільки гавкання і нявкання зрозуміле абсолютно всім».


Будинки-пагорби

Декілька багатофункціональних центрів (БФЦ) у вигляді зелених пагорбів буде побудовано в новому місті Гвангу, яке створюється в 35 кілометрах на півдні від столиці Південної Кореї Сеула, йдеться в прес-релізі голландського архітектурного бюро MVRDV, яке розробило концепцію цих БФЦ.

За планами місцевої влади і девелоперу проекту компанії Daewoo Consortium, центри у вигляді зелених пагорбів, об’єднані в комплекс Power Centre, мають стати «вузловою точкою» для розвитку в Гвангу подальшого будівництва, пишуть РІА «Новости». При цьому самі будівлі, вказують архітектори MVRDV, буде побудовано в формі кілець різного діаметру, кожне з яких за периметром матиме живопліт. Розташовані практично одна над одною огорожі сформують справжній «вертикальний сад», життя якого підтримуватиме спеціальна іригаційна система.

Цей вертикальний сад поліпшить клімат і вентиляцію всередині будівель, а також скоротить їх енерго- та водовтрати, сподіваються фахівці. Від звичайних офісних, торговельних чи житлових будівель комплекс Power Centre відрізнятиметься і ще однією рисою — наявністю величезних ніш у будовах, які входять до нього, підкреслюється в прес-релізі архітектурного бюро.

Подібні ніші, пояснюється в повідомленні, з одного боку, створюватимуть ще більше світла й повітря в будівлях — «зелених пагорбах», а з іншого боку — дадуть можливість сформувати всередині себе своєрідні громадські зони, наприклад, фойє в житлових будинках, зони відпочинку в торговельному центрі чи холи в музеях.

«Всього Power Centre в Гвангу включить у себе 200 тисяч квадратних метрів житла, 48 тисяч квадратних метрів офісів, 200 тисяч квадратних метрів культурних, освітніх, торговельних площ і площ, призначених для дозвілля та 200 тисяч квадратних метрів паркінгу», — повідомляється в прес-релізі.

Газета: 
Рубрика: