Днями в Інкерманських винних підвалах відбувся концерт відомого гітариста-інструменталіста, композитора-експериментатора, аранжувальника й саунд-продюсера ДіДюЛі. Цей виступ став початком співпраці артиста й Першого Національного виноробного холдингу. Наразі Валерій виступає з колективом: у його групі є бас- гітарист, клавишник і перкусіоніст. Але основою концерту залишається, як і раніше, акустична гітара. «Наша музика — це легенда, а вина Інкермана — теж легенда. Це дуже близьке, дуже споріднене. Я відчуваю симпатію до давніх традицій виноробства. Ми також створюємо музику, що грунтується на традиціях. Дуже багато спільного між вином і музикою. Ще більше спільного між добрим вином і гарною музикою — й тому ми разом», — сказав ДіДюЛя. Винороби поділяють його думку. Як повідомили в прес-службі холдингу, мета спільного проекту з ДіДюЛею — «доповнити легенду новими історіями. Вина торгової марки — легенда з давньою історією, а музика ДіДюЛі має іспанські, азійські, арабські, слов’янські корені. Вони доповнюють одне одного й створюють нову історію». «Сьогодні у нас є домовленості про річну співпрацю. Весь проект складається з вiдеозйомок для композиції нового альбому «Інкерман — печерне місто», всеукраїнського туру на підтримку альбому й запуску музичного ролика. Бюджет, який холдинг має намір інвестувати в проект, становить близько 180 тис. доларів США», — сказав маркетинг-директор Першого Національного виноробного холдингу Геннадій Кулжинський.
ДіДюЛя — один з небагатьох музикантів, які працюють у жанрі фламенко, як зазначено на персональному сайті артиста. Стиль — авторська музика фламенко, латиноамериканська акустична гітарна музика в сучасних модних, танцювальних обробках. Фахівці відзначають чудову гітарну техніку музиканта, цікаві мелодичні знахідки й називають його найяскравішою синтетичною «людиною-оркестром» на музичному терені СНД. Живий і чистий звук — неодмінні складові концертів гітариста.
Валерій ДіДюЛя народився в прикордонному містечку Гродно (Білорусія). Місто внаслідок свого географічного положення й історичного шляху є перехрестям багатьох культур: білоруської, української, російської, польської, єврейської, німецької, циганської, прибалтійської. Нині ДіДюЛя живе в Москві. Його пісні співає Авраамом Руссо, під його гітару танцює «Тодес». Він працював з Крістіною Орбакайте та Дмитром Маліковим, знявся в ролі гітариста у фільмі Андрона Кончаловського «Дім дурнів». ДіДюЛя із самого дитинства грає на гітарі, має великий досвід концертної й студійної роботи. Протягом тривалого часу жив і працював в Іспанії. Об’їздив багато країн світу. Учасник великої кількості конкурсів і фестивалів. Влітку 2000 року побачив світ дебютний альбом гітариста під назвою «Фламенко», який практично відразу завоював увагу слухачів. Другий альбом — «Дорога до Багдада» — був витриманий у східноазійській манері, і його також дуже тепло сприйняла публіка. Потім побачила світ збірка «The Best». Це компіляція найкращих композицій з двох перших альбомів «Фламенко» й «Дорога до Багдада». Третій студійний альбом ДіДюЛі «Легенда» — це захоплююча подорож лабіринтами людських пристрастей, поривань і емоцій, вибухонебезпечний коктейль з традицій старовинної Іспанії й складних латиноамериканських ритмів, духовної музики Північної Африки та європейської класики. І, звісно, модерн-джазу, рок-н-ролу й навіть лаунжу, виконаного виключно акустичними засобами.
«Для мене виконання кожної композиції є невеличким театральним дійством, тим, що має певний енергетичний заряд і історію, — розповідає ДіДюЛя про свій новий проект. — Під час усіх наших концертів ми просимо організаторів показати нам щось незвичайне й оригінальне, виділивши в гастрольному графіку час. І ось під час концертного туру в Криму нам показали винні підвали Інкермана. В Інкермані міститься ціле винне виробництво, де працюють буквально декілька людей, вони роблять ексклюзивні марочні вина. Є вина урожаю 60-х, 70-х років... Побувавши в лабіринтах винних галерей, відчувши аромати вин, що переливаються з бочки в бочку, й побачивши всю атмосферу підземного «царства Діоніса», я почав творити. Так і було створено альбом, назва якого «Інкерман — печерне місто». Відеоролик з’явиться в ефірі українських телеканалів уже наприкінці осені цього року. Вихід альбому заплановано на початок 2006 року. Концерти на підтримку альбому «Інкерман — печерне місто» розпочнуться у квітні 2006 року й відбудуться в містах-мільйонниках України.
ДОВIДКА «Дня»
Інкерманський завод марочних вин збудовано в південно-західному Криму, в районі міста Севастополя. Ця частина півострова надзвичайно сприятлива для виноробства. Севастопольський виноробний район міститься на стику степів, Кримських гір і Чорного моря. Виноград обробляється в долинах, оточених лісами й пологими горами, на берегах кримських річок Бельбек, Кача, Альма, Чорна, Булганак, що впадають у Чорне море. Від Фороса до Ніколаєвки, в районах Балаклави, Севастополя й західної частини Бахчисарая отримують найкращі в Україні марочні вина. У передгірських районах помірний клімат, від Балаклави до Фороса — субтропічний. Західна передгірська зона вважається найкращою в Криму для виробництва виноматеріалу для сухих і шампанського вин. Тут багаті карбонатні грунти (з шаром вапняку завтовшки півметра) мають усі необхідні для вирощування винограду запаси речовин на глибині до 30 метрів. Весь рік виноградна лоза живиться найчистішими підземними водами. Виноград досягає ідеального рівня дозрівання, з хорошим балансом цукру й кислотності. Підвали Інкерманського заводу марочних вин розташовані всередині вапнякових скель. Мікроклімат у підвалах з вапнякової породи унікальний і сприятливий для витримки марочних вин. Інкерманський завод марочних вин був заснований 1961 року. Завод є одним з найбільших підприємств класичного виноробства Криму й спеціалізується на виробництві марочних сухих вин. У наші дні тут унаслідок 44-річної творчої діяльності декількох поколінь виноградарів і виноробів створено дорогоцінний асортимент виноградних вин. Рішенням Міжнародної організації виноробства й вина (м. Париж) Інкерманський завод марочних вин визнано одним з найкращих виноробних підприємств світу. Вина цієї торгової марки удостоєні 15 кубків Гран-прі, 121 золотої, 58 срібних і 9 бронзових медалей міжнародних виставок і конкурсів.
Загальна площа інкерманських винних підвалів становить 55 тисяч квадратних метрів. Потужність Інкерманського заводу марочних вин за обсягами одноразового зберігання становить 1,78 млн. дал, зокрема частка дубової тари — 60 %. Виноградники севастопольського району займають площу 7,5 тисяч гектарів. За середніми літніми температурами й грунтовими показниками севастопольський район подібний до відомої виноробної провінції Бордо у Франції. На плантаціях південно-західного Криму зібрано унікальний сортовий склад: Аліготе, Совіньон Зелений, Рислінг Рейнський, Мерло, Бастардо Магарачський, Каберне-Совиньон, Ркацителі, Сапераві. 2004 року в Севастопольському виноробному районі зібрана третина всього кримського винограду, призначеного для виробництва вина. Якщо вино — це пісня для душі, то Інкерман — свого роду шедевр.
На цій благодатній «натурі» й відбулися зйомки відеокліпу ДіДюЛі «Інкерман — печерне місто». Вони проходили в два етапи. Перший — у цехах Інкерманського заводу, а другий — безпосередньо на узбережжі Чорного моря. Зйомки були досить виснажливi, але всі учасники кажуть, що задоволені результатами.