Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Музика з колекції Розумовських на новий лад

1 лютого, 2001 - 00:00

Під час візиту в Німеччину подружжя Супрунюків дізналися з виступу посла України в цій країні Анатолія Георгійовича Пономаренка, що дружина заступника голови бундестагу пана Зольмса також належить до знаменитого роду Разумовських (через «а» це прізвище писали при російському імператорському дворі). А саме зі славетною історією роду пов’язана творчість ансамблю. Колись блискучий дипломат граф Андрій Разумовський, який був відомий в Європі як меломан і меценат і навіть допомагав грошима самому Л.Бетховену, посилав на батьківщину нотні рукописи творів, що звучали в артистичних салонах того часу. Тепер вони знаходяться в Національній науковій бібліотеці імені В.Вернадського, де з ними й познайомився вперше скрипаль Валерій Супрунюк. Так народилася його мрія «надихнути» музику, яка вже давно не виконується і сьогодні часто невідома навіть професіоналам. Це була наполеглива щоденна важка праця впродовж кількох років — від руки переписувати партитури (ксерокопіювання подібних раритетів заборонене), а потім розучувати їх, створюючи спочатку перекладення для двох скрипок, а потім і тріо — вже з фаготом. Саме такий склад найбільшою мірою відповідав характеру виконання салонної музики, напрочуд дивно витонченої і гармонійної. І була своя закономірність у тому, що вперше вона прозвучала в концертному залі Національної бібліотеки, що ансамбль отримав назву «Колекція Розумовських», а його фундатор — авторське право на виконання цих творів.

Сьогодні в репертуарі салону-ансамблю — програми французької, німецької, австрійської, італійської, чеської музики. Повернені із забуття тріо-сонати Антоніо Лорензітті, Арканджелло Кореллі, Просперо Каучелло, Антоніна Каммеля і багатьох інших композиторів. І цей список поповнюється дедалі більше. Щоденні тригодинні репетиції стали невід’ємною частиною життя сім’ї. Дуже вдало вписався в ансамбль представник молодшої порослі — Вадим. Хтось може вважати випадковістю, а хтось — щасливим провидінням той факт, що в дитинстві він без будь-якого примусу й порад дорослих захотів грати саме на фаготі. Цього року Вадим Супрунюк, учень Спеціальної музичної школи імені М.Лисенка, став лауреатом Міжнародного конкурсу виконавців на дерев’яних духових інструментах у Львові. Він з однаковою впевненістю відчуває себе і як соліст, і в ансамблі, з яким він уже виступав на різних дипломатичних раутах, у Кафедральному соборі святого Олександра, у столиці Австрії Відні, де київські музиканти брали участь у Днях культури України, а пізніше — в урочистому вшануванні колишнього канцлера країни доктора Франца Враницького з нагоди вручення йому ордена «Князя Ярослава Мудрого». До речі, саме у Відні відбулася зустріч артистів з Марією, Андрієм та Олександром Разумовськими, які свято бережуть реліквії роду і, зокрема, фамільні портрети. А відкривають цю галерею зображення предків — українського козака Григорія Розума та його дружини Наталки. З нагоди перебування у Відні київських артистів у салоні будинку Разумовських відбувся прийом, на якому музику ансамбля слухали представники відомих європейських аристократичних сімей.

На жаль, кияни давно не мали можливості послухати виступ ансамблю в одному з концертних залів столиці України. Адже музиканти постійно працюють над розширенням свого репертуару. Крім творів із нотної колекції Разумовських, вони виконують сьогодні музику як українських, так і сучасних зарубіжних композиторів, щоразу намагаючись донести до слухачів її стилістичні і гармонічні особливості.

Валерій Супрунюк мріє створити програму, в якій поєднаються музика, вокал і танець. Артисти шукають дедалі новіших форм художньої виразності. І це є запорукою постійного успіху салону-ансамблю «Колекція Розумовських».

Людмила ЖИЛІНА
Газета: 
Рубрика: