Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Музика на... балконі

Київська опера навіть під час пандемії дала унікальний концерт
2 червня, 2020 - 18:46

Треба зазначити, що цей творчий колектив нині є одним із найкращих не лише в нашій столиці, а й може позмагатися з провідними оперними театрами світу своїми цікавими постановками, креативними концертами та програмами, які викликають великій резонанс у шанувальників високого мистецтва. Навіть карантин не став у заваді — у соцмережах виставлялись оригінальні відео, спеціально записані, аби підняти настрій глядачам, а до Дня столиці два суперконцерти підготували музиканти і вокалісти Київської опери, дотримуючи санітарних норм, виступаючи на балконі. До речі, «День» виставив у Фейсбук п’ять роликів з цієї події, кожен із яких подивилося більше 10 тисяч людей, плюс зробив фоторепортаж із акцій. Автором ідеї спільно заспівати «Як тебе не любити Києве мій» і показати наживо концерти на Контрактовій площі виступив генеральний директор-художній керівник колективу Петро Качанов.

— Ми з головним режисером Віталієм Пальчиковим вирішили, що до Дня Києва покажемо дві зовсім різні програми. 30 травня — пролунали європейські хіти, а 31 травня — кращі українські твори класиків і сучасних композиторів у різних обробка та інструментовках, — розповів «Дню» Петро Федорович. — Імпровізованим сценічним майданчиком став наш театральний балкон. Він невеликий, але програма вийшла різноманітна і, судячи з реакції публіки, обидва концерти дуже сподобалися глядачам. Через карантинні обмеження репетицій було лише дві. Основні твори, які будуть виконуватись артистам запропонували режисер Віталій Пальчиков та завідуюча трупою Олеся Біласюк, але солісти також пропонували, що хотіли б співати. Хочу подякувати відомому тенору Юрію Годо, який став ведучим концертів, а також своїм голосом прикрасив наше шоу. Репетицій було дві. Вони відрізнялись від тих, коли, наприклад, репетирується нова вистава. Бо це зовсім різні за атмосферою. Треба зазначити, що музиканти та вокалісти настільки скучили за сценою, що з радістю прийняли новину про концерти наживо, приносили ноти, свої фонограми, пропонували твори, які б хотіли виконувати. Декому з артистів режисер пропонував: «Цей хіт чи шлягер немов спеціально написаний для вас». Настій на репетиціях був робочий бо всі наші митці — професіонали високого рівня. Хіти, пісні, романси виконувались з гарним настроєм та усмішкою.

У суботу виступали солісти: Дар’я Миколенко, Тамара Ходакова, Анна Зарецька, Олена Гребенюк, Олександр Вознюк, Роман Лещов, Гліб Іванов, Євгеній Шептекіта, Андрій Гонюков, Дар’я Безверха (артистка хору) та брас-квінтет «Академія».

У неділю на сценічний балкон вийшли: Да р’я Миколенко, Наталя Пелих, Вікторія Осадчук, Анна Зарецька, Олена Гребенюк,  Олександр Вознюк, Роман Лещов, Гліб Іванов, Сергій Макієнко, Андрій Гонюков, соліст оркестру Михайло Вітковський (саксофон) та фольклорно-акадмічний ансамбль «Калина».

Ведучий програм — Юрій Лук’яненко, який виступає під псевдо Годо нині «вільний стрілок», він номінант Grammy, «золотий голос Іспанії», дворазовий володар премії Billboard, з успіхом виступав у провідних театрах Європи, зокрема, Неаполя. Парижа, Венеції, Мадрида... Він швидко вписався в нашу творчу команду. Думаю, що у недалекому майбутньому шанувальники Київської опери ще почують його спів.  Спільні плани у нас з’явилися після цих вдалих концертів. Бо карантин рано чи пізно все ж закінчиться і треба думати про майбутнє... Я вважаю, що театр не повинен залишатися на місці, треба постійно шукати щось нове, цікаве, а для цього потрібна «свіжа кров», тому на свої постановки ми запрошуємо професіоналів найвищого ґатунку і це завжди йде не користь всім: митцям, трупі, публіці. Ми не замикаємося у вузькому, консервативному колі. Хоча нині маємо чудовий склад митців: оркестрантів, хор, танцівників, солістів... але відкриті до експериментів, творчих пошуків. Думаю, що святкові концерти є першою, але не останньою «ластівкою» співпраці з Юрієм Годо. Є певні ідеї і ми порадуємо слухачів...

Карантин — став підніжкою для театру, і наніс певний удар для артистів, але й згуртував наш колектив. Бо одна справа, коли митці щоденно приходили на репетиції, приймали участь у виставах, і тому були у тонусі та формі. А більше двох місяців пандемії стали певним іспитом. Утім навіть під час самоізоляції артисти продовжували тримати себе у формі... Хоча ідеального нічого не буває, але кожен вокаліст, музикант виступав із хорошим настроєм. І якщо на репетиції були якісь шорсткості,  то на концерті все вийшла майже ідеально.

З 10 червня ми плануємо, що запрацює наша Арт-сцена і Театральний дворик. Там будемо показувати спеціальні програми, концерти та камерні вистави. Якщо Арт-сцена — це майданчик, який давно освоєний, то Театральний дворик стане для митців та публіки новинкою. Там демонтуватимемо особливі програми, які будуть пристосовані до виступу на свіжому повітрі. Цей дворик — камерний і нагадує елегантні дворики Львова, колоритні Одеські дворики, і цей майданчик навіть трохи ностальгічний, улюблене місце киян... Із вівторка ми розпочинаємо облаштування нової сценічної площадки. Будемо сподіватися, що небесна канцелярія нам допоможе з погодою і червень буде теплим та дощі не дошкулятимуть під час концертів та камерних вистав. Впевнений, що Бог точно нам допоміг 30 травня,  коли цілу ніч, зранку й вдень йшов сильний дощ, а злива раптово припинилася о 15.45 і це було чудо, і ми змогли провести свій перший концерт на балконі. Хоча у суботу до останньої миті стояло питання чи відбудеться акція...

Погода цьогоріч показує характер, а ще пандемія коронавірусу ламає всі плани. Велика сцена в цьому сезоні точно не запрацює, будемо запрошувати публіку лише до Арт-сцени та Театрального дворику, а якщо не буде послаблення карантину, то закриття сезону можливо теж доведеться провести на балконі... Втім, не втрачаємо надії — Київська опера обов’язково знайде шляхи аби порадувати наших прихильників.

Ми плануємо показати ювілейний концерт брас-квінтету «Академія», є цікаві творчі ідеї від відомого баритона Андрія Бондаренка, який з великим успіхом гастролював в Італії, Франції, Великій Британії, Швейцарії, Фінляндії... Він ініціював не лише свої сольні оперні програми, в який виступить, як режисер і співка а також запропонує співпрацювати з артистами нашого театру, та залучить до проекту запрошених зірок. Думаю, що чимало цікаво ми запропонуємо глядачам у наступному сезоні бо 28 червня закриємо завісу. Втім, зараз головне не хворіти, зберігати дистанцію і тоді ми переможемо коронавірус та негоду!

Тетяна ПОЛІЩУК, фто Миколи ТИМЧЕНКА, «День»
Газета: 
Рубрика: