Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

На кону — Ліга чемпіонів!

11 серпня, 1998 - 00:00

Напередодні кореспондент «Дня» взяв інтерв’ю в міжнародного директора Чесько-Моравської футбольної асоціації Ярослава ДУДЛ.

— 1 січня цього року головним тренером «Спарти» став Зденек Щасни замість Йозефа Хованєца. Це пов’язано лише з призначенням останнього головним тренером національної збірної?

— Винятково з цим. Керівництво клубу цілком задовольняла робота Хованєца, однак інтереси національної збірної над усе. Проте зміна тренерів для «Спарти» пройшла безболісно, адже до цього Щасни, в минулому, до речі, відомий футболіст, котрий зіграв декілька матчів за збірну, був асистентом Хованєца. Тобто забезпечено принцип тренерської спадкоємності.

— Якої думки в Празі про київське «Динамо»?

— Безсумнівно, найвищої. Адже результати виступу «Динамо» в попередній Лізі чемпіонів говорять самі за себе.

— Які нинішні гравці «Динамо» для вас найвідоміші?

— Особисто я можу назвати багатьох гравців, бо спеціально займаюся вашою командою. А загалом у всіх на вустах Андрій Шевченко й Сергій Ребров.

— Що пише чеська преса про наступні матчі «Динамо» — «Спарта»?

— Наводиться спільна думка фахівців, що на «Спарту» в Києві чекає дуже складний матч. Наша преса, як на мене, резонно вважає, що «Динамо» може бути у кращому функціональному стані у зв’язку з тим, що чемпіонат Чехії почався майже на місяць пізніше від українського.

— Які кадрові зміни стались у «Спартi» останнім часом?

— Перехід відомого захисника Томаша Ржепкі в італійську «Фіорентіну» — це, безсумнівно, втрата для клубу. А головне придбання — 24-річний гравець оборони Павел Новотни, котрий повернувся в Чехію з німецького «Вольфсбурга».

— Відомо, що президентами «Спарти» і словацького «Кошице» є рідні брати відповідно Александер і Ян Резеші. Чи правда, що напередодні Ліги чемпіонів вони роблять ставку на «Кошице», який має зіграти кваліфікаційний матч з датським «Брондбю»? І мовляв, у зв’язку з цим є можливим посилення «Кошице» за рахунок «Спарти»...

— Ну, ні. Адже команди перебувають у різних країнах... Словом, «Спарта» приїде в Київ в найсильнішому складі.

— Чи є зараз у «Спарті» травмовані гравці?

— На момент нашої розмови тільки півзахисник Михаїл Шмарда, котрий саме через травму пропустив стартову гру національного чемпіонату з пльзеньською «Вікторією».

— Ви були присутнім і на грі «Динамо» — «Дніпро». Отже, можете порівняти рівень нинішніх «Спарти» й «Динамо»?

— Обидві команди, переконаний, зіграли в цих матчах нижче від своїх можливостей. Не приховуватиму, я чекав більшого від «Динамо». Можливо, спека зв’язувала ноги футболістам. А можливо...

— Хочете сказати, можливо, тренери «Динамо» «темнили», знаючи про вашу присутність?

— От-от. Проте це, скоріше, жарт. Навряд чи це робили б ціною поразки в домашній грі. Так чи інакше, а в середу суперники покажуть цілком інший футбол.

Олександр СЕРДЮК, «День»
Газета: 
Рубрика: