Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Наука

15 лютого, 2012 - 00:00

Рослини можуть спричинити зледеніння

Британські біологи змогли змоделювати процес, при якому зростання та розвиток рослин можуть викликати на Землі чергове зледеніння. Колись, наприкінці палеозойської ери, подібне вже сталося на нашій планеті. І запустили цей процес примітивні предки сучасних мохоподібних. Ось уже, дійсно, правду кажуть — мох, хоча й малий, але дуже сильний. Більшість саморегульованих процесів на Землі йдуть за однією і тією ж схемою. Спочатку відбувається процес із позитивним зворотним зв’язком — коли результат лише підсилює сам процес. Потім у якийсь момент цей зворотний зв’язок міняється на негативний, і результат уже, навпаки, починає всіляко гальмувати процес. Як наслідок, все, що називається, повертається на «круги своя», щоправда, вже трішки в іншій якості. Добрий приклад такої балансової саморегульованої моделі — зміни, що призводять до зледенінь. Передумовами його можна вважати таке — в атмосфері планети завжди існує певний баланс між вуглекислим газом і киснем. Якщо з якихось причин цей баланс зміщується в бік того, що кількість першого зростає, то починається потепління, адже СО2 має парникову дію, здатну затримувати земне тепло. А при збільшенні кількості О2, навпаки, створюються передумови для похолодання. Підвищення рівня кисню створює умови для подальшого збільшення кількості цього газу — адже ми пам’ятаємо, що в основному ними є рослинні організми, які самі ним і дихають. Значить, якщо стало більше кисню, то стало більше й зеленого «народу», що його виробляє. А ось бактерій і грибів, які виробляють деструкцію відмерлих частин рослин, навпаки, стає менше — вони надлишок кисню сприймають погано. У результаті додаткове джерело вуглекислоти (вона завжди виробляється при гнитті), виявляється «заглушеним», і рештки рослин перетворюються на торф чи вугілля. Як об’єкт дослідження, було вибрано сучасний мох Physcomitrella patens, вельми схожий на предкові форми сучасних наземних рослин. Учені помістили в інкубатори декілька фрагментів породи, частину яких було заселено мохом. Атмосфера в цих інкубаторах була приблизно такою ж за складом, як і на початку силуру, — тобто з домінуванням вуглекислоти. Протягом більш ніж трьох місяців біологи оцінювали вплив життєдіяльності моху на стан породи, вираженість хімічної ерозії та зміни складу повітря. З’ясувалося, що діяльність моху справді кардинально змінила співвідношення газів у повітрі (О2 став домінувати), а також викликала стрімку ерозію. Кількість вуглекислоти ж сильно зменшилася — частково через те, що в інкубаторах не було тварин, які поїдають мох, а також грибів і бактерій, які розкладають його відмерлі частини. Тобто лишень за три місяці мох зміг створити в камерах такі умови, за яких цілком могло початися зледеніння, якби цей процес відбувався в масштабах усієї планети. Отже, рослини справді спроможні «розвернути» кліматичний цикл у бік похолодання. До того ж, зараз у результаті діяльності людини безліч рослиноїдних тварин перебуває на межі вимирання, а забруднення ґрунтів руйнує комплекс деструкцій із грибів і бактерій. Словом, ніщо не заважає рослинам почати знову «бешкетувати».

Науковці назвали три продукти, що спричиняють депресію

Медики назвали продукти, які найбільш згубно діють і пригнічують нервову систему, спричиняючи депресію. Науковці після проведених досліджень радять виключити з щоденного раціону каву, солодощі та червоне м’ясо. Саме з кави у більшості розпочинається день. Надмірне її вживання призводить до залежності від кофеїну, і кава перетворюється на допінг. Неможливість отримати «дозу бадьорості» спричиняє втому й фізичну слабкість, повідомляє MIGnews.com. У ласунів організм виробляє багато інсуліну, і щоб переробити весь цукор, що надійшов до організму, потрібно чимало енергетичних затрат, крім того, солодке теж викликає залежність, не кажучи вже про те, що настрій псується разом із збільшенням зайвих кілограмів. Третій продукт, що призводить до депресії, — червоне м’ясо. Тваринна білкова їжа повільно перетравлюється шлунком, і в процесі розкладання накопичуються токсини, які негативно позначаються на нервовій системі. Існують і побічні ефекти вживання кави. Окрім того, що цей напій може спричиняти занепокоєння та проблеми зі сном, він впливає на абсорбцію організмом ліків. Кава блокує всмоктування одних препаратів і посилює дію інших.


Антон ЄВСЕЄВ (за матеріалами британської преси)

Газета: 
Рубрика: