Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

«Не Діля»

Вийшов перший сольник вокаліста «ТНМК»
26 жовтня, 2004 - 00:00

Нещодавно Едуард Приступа — соліст української хіп-хопової групи «Танок На Майдані Конго» разом зі своїми друзями-колегами презентував останній спільний проект. Після концерту було оголошено про офіційний вихід музиканта з лав «ТНМК». Причиною послужило те, що робота в складі не залишала вільного часу для заняття власним матеріалом — піснями, які навряд чи мали шанс опинитися в репертуарі гурту через цілковиту стильову несумісність… Цікаво, що напередодні доленосного рішення Діля (сценічне псевдонім соліста) видав дебютний сольний диск під нехитрою назвою «Не Діля». Нове ім’я «конгівця» чітко вказує на принципову відмінність нового Ділі від того, яким його знають прихильники «ТНМК».

Сучасна історія вітчизняного й західного шоу-бізнесу знає чимало прикладів мирного співіснування артиста в так званих «сайд-проектах». Найближчі з них: сольні проекти солістів «ВВ» і «Мандрів» — відповідно Олега Скрипки і Фоми — ніяк не шкодять їхнім основним групам. Так, бас-гітарист «ВВ» Олександр Піпа активно грає в групі «Борщ», барабанщик якої Вітольд Корженко є штатним музикантом тих же «ТНМК». Едуард Приступа вирішив інакше. Можливо, це не самовпевненість, а реалістична оцінка власного потенціалу, адже він, окрім очевидного дару аранжувальника, є співавтором відомого музичного проекту, який має назву «Росава». Це — артистичне псевдо талановитої співачки Олени Янчук. Олені й Едику вдалося в максимально органічний спосіб сполучити українську автентику й ультрасучасний танцювальний саунд. Вихід альбому Росави «Просто неба» та серія живих виступів довели всім успішність проекту. Отож, відчуваючи цілковиту самодостатність як композитора, клавішника та аранжувальника, Едуард вирішив зосередитись на сольній діяльності. І схоже, не прогадав. Уже перші відгуки cвідчили про зацікавленість музикою новонародженого «Не Ділі» з боку видавців, а також — концертного ангажементу.

Якщо не прибігати до музичної термінології, можна сказати, що «Не Діля» — це альбом ніжних красивих ювілейних пісень. Якщо трохи заглибитись у «недільну» тканину, то, з’ясується, що ми отримали переконливу суміш з добірних поп-мелодій нью-ейджу, реггей.

Мальовано-анімаційний відеокліп на пісню «Тільки дощ» явив світові нового Ділі, а точніше, його героя — мрійливого хлопця. Якось природно склався кістяк групи «Не Діля», а це — брати Тимофій і Кім Решетьки, Антон Бєлко, Михайло Баньковський, Олександр Муренко та, звісно, Росава (вона своїм вокалом оздоблювала половину всіх пісень альбому).

Олександр ЄВТУШЕНКО, спеціально для «Дня»
Газета: 
Рубрика: