Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

«Нектар» у пляшці

20 листопада, 2007 - 00:00

Вина з колекції кримського виноробного господарства «Массандра» з печаткою останнього Російського імператора Миколи II уперше будуть виставлені на торги лондонського аукціонного дому «Бонемс» (Bonhams), повідомив РІА «Новости» глава європейського відділу «Бонемс» з продажу вин Річард Харві. Цього разу на аукціонах «Бонемс» наприкінці листопада — на початку грудня у Великій Британії та США, загалом буде представлено близько 600 пляшок.

«Серед них унікальний червоний портвейн «Лівадія» 1891 року в пляшці з особистою печаткою царя Миколи II», — повідомив Харві, зауваживши, що вино оцінено в 2,5—3 тисячі фунтів стерлінгів. Великий інтерес представляють вина фундатора «Массандри» князя Льва Голіцина, який мав особливий талант до змішування вин. Він не записував своїх рецептів, тому багато його секретів досі не розгадано. «На торги виставлено два вина князя Голіцина — «Сьоме небо» 1880 року й «Мед з алтайських лугів» 1886 року. «Мед з алтайських лугів» — одне з найчудовіших вин. Його багатий і яскравий смак ні на що не схожий», — сказав Харві. На торги також буде виставлено й вино «Малага» — свого часу одне з найдорожчих вин «Массандри» під назвою «Нектар богів у пляшці».

Наразі в колекції «Массандри» нараховується близько мільйона пляшок зі справді унікальними винами. Деякі з них з 1990 року вже виставлялися на аукціонах «Сотбіс», і щоразу розкуповувалися з великим успіхом у колекціонерів і гурманів вина з різних країн.

Нагадаємо, торги «Бонемс» відбудуться в Лондоні 28 листопада, в Сан-Франциско та Лос-Анджелесі — 1 грудня.

Газета: 
Рубрика: