Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Невідомий Бах

12 жовтня, 2000 - 00:00

Днями у костьолі Св. Олександра камерний оркестр «Perpetuum Mobile» під керуванням Ігоря Блажкова представив на суд слухачів музику Йоганна Себастьяна Баха та двох його синів.

Концерти камерного оркестру «Perpetuum Mobile» завжди збирають найширшу слухацьку аудиторію. Для публіки вони завжди несподівані і привабливі можливістю почути твори, що рідко виконуються або взагалі ще не звучали в Україні. Нинішня програма була представлена трьома різножанровими творами Йоганна Себастьяна Баха та його синів — Карла Філіпа Емануеля та Йоганна Крістіана. Концертній програмі, за традицією, що установилася на виступах «Perpetuum Mobile», передував невеликий коментар, що відрізняє просвітницькі концерти Блажкова від звичайних філармонічних. Розповідь диригента про відповідний період творчості композитора, історію написання творів, заявлених в програмі, має цінність не тільки для рядових меломанів, а й для професійної публіки, оскільки прочитати цю інформацію практично ніде.

Перший відділ концерту було присвячено інструментальній музиці — виконувалися Симфонія № 5 сі-мінор Карла Філіпа Емануеля Баха і Концерт ре-мінор для клавіру з оркестром Йогана Себастьяна Баха. Галантно-витончений стиль К. Ф. Е. Баха поєднувався зі стриманою, строгою патетикою музики Баха- батька. Чіткий, виважений диригентський жест Блажкова сприяв розкриттю логіки драматургічного розвитку творів, додавав цілісності й завершеності їхній структурі. В другому відділі концерту виконувалася духовна кантата Dies irae Йоганна Крістіана Баха (у СНД цей твір виконувався вперше). Більш відомий як оперний композитор, «Лондонський Бах» був представлений своїм раннім опусом, написаним у віці 21 року. Dies irae — монументальний твір для оркестру, солістів (сопрано, альта, тенора і баса) і подвійного хору, присвячений ідеї страшного суду.

Нинішнім концертом продовжено цикл музичних акцій, організованих Гете-інститутом до 250-річчя від дня смерті великого німецького композитора.

Анна ЛУНІНА
Газета: 
Рубрика: