Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Незнайома музика Кароля Шимановського

18 січня, 2001 - 00:00

У вечорі беруть участь Національний симфонічний оркестр України, скрипаль Олесь Семчук і піаніст Галина Середина. Вони виконають відомі твори композитора, що принесли йому всесвітню славу. Публіку чекають і приємні сюрпризи.

Слухачі познайомляться з Концертною увертюрою (тв. №12), яка буде вперше виконана на київській сцені. Акція відбудеться завдяки підтримці посольств Австрії і Польщі в Україні, а також Головному управлінню культури Київської міської адміністрації.

Кароль Шимановський народився 24 вересня 1882 року в селі Тимошівка, тепер Кам’янського району Черкаської області. В Єлисаветграді (Кіровоград) закінчив музичну школу в педагога Нейгауза. До революції кожне літо проводив на батьківщині, а взимку вважав за краще жити в Києві. В Україні маестро написав Другу і Третю симфонії, Перший скрипковий концерт, цикли «Міфи», «Маски». Вiн багато гастролював як піаніст, займався доброчинною діяльністю. Наприклад, дав серію концертів, і всі зароблені кошти передав до фонду жертв Першої світової війни. В біографії Кароля був період, коли він працював у музичному відділі Наркомпросу. Потім у 30-ті роки став ректором Варшавської консерваторії, а надалі очолював Академію музики.

Шимановський залишив велику музичну спадщину. Він — автор опер «Король Рогер» і «Хагіт», балетів «Мандрагора» і «Гарнаси» («Розбійники з Татр»), симфонічних і камерних творів, а також публіцистичних творів. Прожив яскраве і непросте життя. Помер у березні 1937 року в Лозанні (Швейцарія).

Вечір, що відбудеться в Колонному залі ім. Лисенка, — данина поваги і пам’яті неординарного творця й особистості, який зумів у своїй творчості поєднати культури різних країн.

Тетяна ПОЛІЩУК, «День»
Газета: 
Рубрика: