Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Новий погляд на кавун

4 серпня, 2009 - 00:00
ФОТО МИКОЛИ ЛАЗАРЕНКА

Смугаста ягода знаменита тим, що дуже корисна для нирок, знижує рівень холестерину, забезпечує організм вітамінами та мікроелементами. А ось і новина: в кавуні знайшли речовину, схожу за характером дії на ліки, що підвищують сексуальні можливості чоловіків. Відкриття зробив лікар Бхайму Патіл, директор Техаського дослідницького центру фруктів та овочів, пишуть izvestia.ru. А відкрив він у кавунах особливу амінокислоту цитрулін, яка не входить до складу білків, але виконує в організмі людини важливу функцію. З неї утворюється інша амінокислота — аргінін, яка бере участь у процесах розщеплення білків, зокрема, виводить з організму аміак та інші продукти азотного обміну. При цьому виходить багато окису азоту — ця сполука сприяє розширенню судин, що й поліпшує статеву функцію чоловіків.

Правда, на закономірне питання про те, скільки ж треба з’їсти кавуна, щоб відчути підбадьорливий ефект, лікар Патіл чесно сказав, що не знає. Натомість сказав, що в стандартній порції кавуна, яку сервірують в американських ресторанах (чотири унції, тобто приблизно 113 грамів) у вигляді кульок кавунового м’якуша, міститься близько 150 мг цитруліну. Скільки з нього буде отримано в результаті аргініну та окису азоту, можуть підрахувати тільки професійні хіміки. Проте відомо, що в одній капсулі біодобавок, що містять аргінін, його буває приблизно від 500 до 750 мг. Отже, поїдаючи в кавуновий сезон по кавунчику середнього розміру в день, підтримати сили, що похитнулися, певно, можна. І без побічних ефектів, які бувають у синтетичних ліків. До того ж аргінін сприяє і спаленню жирів, і покращенню настрою, і витривалості взагалі. Словом, не помилитеся.

Єдине попередження: почекайте з кавуновою дієтою ще хоч би пару тижнів. Ранні кавуни, як правило, щедро стимулюють азотними добривами та водою — вони водянисті й приправлені нітратом. Справжній сезон починається в серпні-вересні, плюс додайте тиждень на доставку. Стиглий кавун важчий за незрілий такого ж розміру, хвостик у нього сухий, при постукуванні чутно дзвінкий звук, а при стисканні — злегка потріскує. Загалом, вибирайте не поспішаючи, зі смаком і перевірте науку на практиці. Майте на увазі також: відкриття лікар зробив ще минулого року. І хто розгледів його потенцію в розпал кавунового сезону — це ще належить дізнатися допитливим дослідникам.

Тетяна БАТЕНЬОВА
Газета: 
Рубрика: