Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

ОЦЕ ТАК!

20 квітня, 2010 - 00:00


Кулінарний фестиваль на схилах Фімвордухалса

Виверження вулкану в Ісландії підігріло гастрономічний інтерес туристів. Майстерні кухарі та винахідлива місцева влада спровокували справжній ажіотаж, організувавши своєрідний кулінарний фестиваль просто на схилах пробудженого велетня Фімвордухалс. Кулінари спеціально дістаються місць скупчення туристів, аби потішити їхні гастрономічні смаки, передає Agence France-Presse з посиланням на ЗМІ Рейк’явіка. Хітом, а отже найдорожчою стравою, сьогодні там є м’ясо, смажене на незахололій лаві. Щоб скуштувати незвичайну печеню, приготовану настільки курйозно, туристи з Європи платять величезні гроші. До вартості страви включено й піший похід із супроводом до того місця, де кухарі «чаклують» над гігантською «вулканічною конфоркою», пише newsru.com. Хоча кінцевий пункт туристичного маршруту знаходиться на безпечній відстані від кратера, тепло лави дозволяє займатися приготуванням смажених страв хоч цілодобово. Усе задоволення з подорожжю до вулкану та пікніком на теплій лаві обходиться охочим у 350 євро. Для ледачих гурманів передбачена додаткова послуга у вигляді доправлення до місця унікальної трапези вертольотом, щоправда за окрему платню. Автором безпрецедентної ініціативи щодо годування туристів на тлі пробудженої гори став Фрідгейр Еріксон, який працює в ресторані елітного готелю Holt у Рейк’явіку. Щойно почалося виверження, шеф-кухар і три його помічники сіли у дві вантажівки, повні шампанського й інших товарів, після чого вирушили до підніжжя вулкану. В одну мить заповзятливий ресторатор встановив поряд з Фімвордухалсом невеличкий павільйон літнього кафе, де туристи можуть сісти за столик і закусити. За словами Еріксона, вони діяли інтуїтивно й не знали, що на них чекає на схилі вулкана і в якому стані буде лава. Тому хоробрі кухарі навіть захопили маски зварювальників і жаротривкі рукавиці. Так чи інакше, але остигаюча лава дійсно нагрівала навіть повітря довкола, тож кухарям навіть довелося скинути з себе верхній одяг. І це при тому, що на вершині гори до виверження температура повітря опускалася до мінус 30 градусів Цельсія. У меню, яке зараз пропонують туристам біля підніжжя Фімвордухалсу, входить суп з омара, смажений лобстер і морський чорт з луком шалотом і шампанським. Звісно, все це приготовано на лаві. До речі, до 2010 року хроніки пам’ятають лише три виверження Фімвордухалсу — 920-го, 1612-го й 1821—1823 рр. Додамо, що особливою вулканічною активністю Ісландія вирізняється через своє географічне розташування: острів лежить на Серединно-Атлантичному хребті, що розділяє Північноамериканську та Євразійську тектонічні плити.


Концерт на... операційному столі

Американський музикант Роджер Фріш зіграв лікарям на скрипці, лежачи на операційному столі, повідомляє агентство «Ассошиейтед Прес». Так він допоміг нейрохірургам визначити в його мозку ділянку, відповідальну за координацію рухів. «Це було просто неймовірно. Настільки неймовірно, що всі присутні в приміщенні просто вибухнули оплесками», — розповів Фріш. Есенціальний тремор, на який хворів Фріш, заважав йому грати на інструменті. У музиканта тремтіли руки, і скрипаль не міг впоратися зі смичком. Перепробувавши всі можливі варіанти, лікарі вирішили застосувати глибоку стимуляцію мозку (ГСМ) — нейрохірургічне лікування, під час якого головний мозок стимулюється м’якими електричними імпульсами. Пацієнтові імплантували електрод, який блокує неправильні сигнали, який мозок надсилає до різних частин тіла. «Прості дотики до мозку в правильному місці у багатьох випадках допомагають значно ослабити тремор», — говорить доктор клініки Майо Кендалл Лі. Тремор Роджера зменшився вже під час операції. Через місяць він уже зможе виступати перед публікою на сцені.

Газета: 
Рубрика: