Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Опора та надія на щасливе возз’єднання

Львівська національна опера представила чергову прем’єру з проєкту «Колискова для солдата»
27 серпня, 2022 - 19:12

«День» вже розповідав про дуже гарну ініціативу солістів Львівської опери – онлайн-проєкт на підтримку українських військових «Колискова для солдата». Це коли найкращі оперні співачки, золоті голоси України, записують на відео пісні українських композиторів та обробок народних пісень – легких і водночас таких, що причаровують звучанням. «Тож основною метою проєкту є не лише підтримати бойових дух воїнів, а й подарувати нотки спокою, самозаглиблення та натхнення українською культурою, яку боронять наші захисники», – зазначають втілювачі проєкту.

Символічними є місця зйомок –  укриття оперного театру чи технічні приміщення, де вимушені ховатися артисти під час виття сирен, коли летить: «Золоте оздоблення сцени і яскраве світло софітів поступається місцем правдивій реальності, у якій доводиться співакам та співачкам проводити репетиції у воєнний час».

Ідея та реалізація проєкту належить солістові Львівської національної опери Петрові Радейку: «Проєкт ми втілюємо власними силами, прагнучи створити якісні відеозаписи українських пісень, насамперед – для моральної підтримки та музичної релаксації. Щоб солдати розуміли, за що воюють. І це, зокрема, – наша культура й найкращі голоси України. Хочемо бути корисними, адже ми – теж на війні, але кожен – на своєму фронті».
Менеджер проєкту – Андрій Сітарський (Andrew Sitarskyy).

Відео, з якого розпочався проєкт, – українська народна пісня «Маєва нічка» в обробці львівського композитора Анатолія Кос-Анатольського. Виконавці – сопрано, солістка Львівської національної опери Маріанна Цвєтінська та піаністка Маряна Самотос.

Чергова прем’єра проєкту «Колискова для солдата» – дуже ніжна, лірична українська народна пісня «Ой у полі тихий вітер віє» (в обробці Бориса Лятошинського) у виконанні сопрано, солістки Львівської національної опери Дар’ї Литовченко та піаністки Мар’яни Самотос.

Це емоційна розповідь про стосунки молодої пари. Впродовж кількох місяців війни чимало закоханих переживають розлуку, однак щире кохання завжди буде опорою та надією на щасливе возз’єднання.

«Виконанням цієї народної пісні ми б хотіли зігріти серця тих, хто сумує за коханими», – говорять втілювачі проєкту. І додають, що знову дивують місцем зйомок – куточком Львівської опери, до якого рідко потрапляють навіть працівники театру. Зйомки відбулися на балконі, що недоступний для відвідування, зі сторони Театру імені Марії Заньковецької.
Просять втілювачі проєкту слідкувати за новинами на ФБ-сторінці Львівської опери або на сайті, адже зовсім скоро, от-от, – нові прем'єри «Колискової для солдата».

Вже є відгуки на прем’єру, і їх чимало. От деякі:

Ольга Федоренко Чарівний голос!!! неймовірно красиво та ніжно

Юлія Дорошенко . Так гарно. Захотілось почути вживу

Оля Хейфец Браво!!!

Я є композитор і автор сучасних українських пісень і від мене оцінка Вам – найвищого балу.

Дуже гарно, професійно, з душею!!!

Успіхів Вам у Вашій творчій роботі!

Ви є – візитна картка України.

Бачу інститут високого мистецтва, який об’єднує справжніх професіоналів виконання української пісні.

З перших акордів і музика і голос зачаровує, Ваш почерк неповторний, який поєднує різні підходи в стилі та подачі музичного твору. Мені сподобалося... Гармонійним доповненням до чарівної музики є змістовний та красивий текст пісні і голос. Пишаюся Вами.

Кожна Ваша пісня надихає до праці, спонукає творити щось прекрасне, поміж тим, що в наш час стільки болі, негативу і пустоти..

З повагою Оля Хейфец.

Zhenya Tochenaya Таке ніжне та лагідне виконання! Зворушливо, аж до мурашок».

Відео української народної пісні «Ой у полі тихий вітер віє» можна переглянути тут – https://www.facebook.com/lvivoperaofficial/videos/557108776208950

Тетяна КОЗИРЄВА, «День»
Фото «Дню « надали у Львівській національній опері

Рубрика: