Коли надія перевищує страх, то вона породжує відвагу.
Георгій Кониський, український письменник, проповідник, церковний і культурний діяч

Освідчення в коханні

У Києві відбудеться фестиваль, присвячений пам’яті легендарного французького міма «Спадкоємці Марселя Марсо»
20 січня, 2010 - 00:00

Автором ідеї та режисером створення цього проекту є радник президента Міжнародного музею циркового мистецтва в Японії, член Всесвітньої конвенції клоунів у Англії Володимир Крюков.

Нагадаємо, що Марсель Марсо (справжнє ім’я — Маркель Мангель) здобув усесвітню популярність, створивши 1947 року образ Біпа — сумного клоуна-міма. У повоєнні роки артист відродив у Франції мистецтво пантоміми, яке багато в чому відійшло на другий план у епоху німого кіно. У 50—60-х роках трупа Марселя Марсо була єдиним ансамблем пантоміми в світі й широко гастролювала за кордоном. Марсо зіграв ролі в декількох кінофільмах, зокрема, в «Німому кіно» й «Барбареллі». Він був першим європейським мімом, якого побачили в колишньому СРСР. Глядачів приголомшував його талант, а популярний бард Володимир Висоцький написав такі рядки: «Ну что ей до меня — она была в Париже, ей сам Марсель Марсо там что-то говорил»... Французький мім гастролював і в Україні, зокрема, з тріумфом виступав на фестивалі «Київ-травневий», дав майстер-клас молодим українським артистам. У Марсо було чимало шанувальників і послідовників — серед них Володимир Крюков, який активно пропагує мистецтво пантоміми в нашій країні.

14 лютого в малому залі палацу «Україна» на одній сцені виступлять знамениті коміки, ексцентрики й майстри пластичного жанру, які нині з успіхом представляють свою майстерність у різних шоу, вар’єте та на аренах цирку. За словами В. Крюкова, вечори пам’яті «Спадкоємці Марселя Марсо», які проходять уже третій сезон, стали початком відродження мистецтва пантоміми в Україні. Їхня мета — привернути увагу публіки до пантоміми, а також дати можливість українським мімам і артистам оригінально-пластичного жанру, які вже здобули світову славу, поділитися своєю творчістю зі співвітчизниками. У програмі будуть мімічні, комічні, ексцентричні, буфонадні мініатюри, які піднімуть настрій глядачам.

Аліса АНТОНЕНКО
Газета: 
Рубрика: